top of page

Zie jij wat ik zie? Van Tineke Meirink

Dit klein formaat prentenboek prikkelt de fantasie op een zeer creatieve wijze. Tineke Meirink neemt je mee naar een schuur 'De schuur van mijn opa'. Op de foto van de schuur zie je een werkbank en een muur waaraan ontzettend veel spullen hangen. Een aantal van die spullen worden uitgelicht op de volgende bladzijde. Je ziet foto's van de materialen en daarbij de zinnen: 'Samen doen we vaak het spel 'Ik zie, ik zie...zie jij wat ik zie?'. Vervolgens wordt op een vergelijkbare bladzijde daarna uitgelegd hoe het werkt. Je kiest een voorwerp uit de schuur en kijkt daarnaar. Uiteraard is het dan de vraag wat jij erin ziet. Dat er wat bijzonders met het gereedschap en de materialen gebeurt, wordt wel duidelijk direct vanaf de eerste bladzijden na de uitleg.

Prachtig hoe Tineke Meirink met simpele voorwerpen, in dit geval gereedschap, de fantasie van kinderen kan prikkelen. Doordat de voorwerpen op een specifieke manier op de foto zijn gezet, word je al een beetje geholpen om er iets in te zien en dat is fijn voor de jongste lezers. Soms zijn voorwerpen gestapeld, andere voorwerpen zweven een beetje en bij weer andere zijn de muur én vloer gebruikt. Niet bij elk voorwerp zal het iedereen direct lukken iets te zien, maar het vraagt ook training. Als je de bladzijde omslaat, zie je wat Tineke Meirink ervan heeft gemaakt. Op eenvoudige wijze, maakt zij van iets gewoons iets heel speciaals. Vaak alleen met wat extra kleur, wat ogen en expressie. Misschien ziet het kind wel wat anders in het voorwerp of helemaal niks en dat is zeker niet erg. De voorbeelden geven inspiratie en laten zien dat iedereen wat anders zou kunnen zien in een simpele beitel, borstel, pijp of tang.




Dit boek laat zien dat saaie voorwerpen helemaal niet zo saai zijn, maar dat in alles wat je maar ziet, iets moois te zien is. Het boek nodigt echt uit om op een andere manier te kijken naar alles om je heen.







Auteur: Tineke Meirink

Jaar: 2022

Genre: prentenboek

Leeftijd: 4+

Uitgeverij: Ploegsma


コメント


bottom of page