Dit prachtige boek laat je op een zeer toegankelijke wijze onderdompelen in de wereld van het meisje Joske en bevat vijf (voorlees)verhalen. Het gaat over de meest herkenbare dingen die jonge kinderen ook mee zouden kunnen maken. De vrolijke en vele speelse illustraties maken het geheel tot een heel fijn feestje.
In de inhoudsopgave zie je zeven titels staan, maar als je begint met lezen, wordt al snel duidelijk dat het eerste hoofdstuk een korte introductie is en de laatste titel de afsluiter die al wat weg lijkt te geven voor een eventueel vervolg. Je maakt op een eenvoudige manier kennis met het meisje Joske en de bewoners in de steeg waar ze wonen en beleeft diverse dagelijkse dingen. Voor elke dag een nieuw verhaal. Dat elke dag hetzelfde voelt, wordt wel duidelijk uit de eerste zinnen van elk hoofdstuk (op het laatste na):
'Het is vandaag...
maar het had ook gisteren kunnen zijn, of morgen.
Hier in de steeg zijn alle dagen hetzelfde.'
Toch is elke dag anders, wat te merken is in de verhalen. De verhalen zijn wisselend van lengte en gaan over uiteenlopende onderwerpen. In 'Bavo' vindt Joske een katje dat ze graag wil houden. In dit vertederende en dappere verhaal wordt krachtig uitgewerkt hoe moeilijk het is om eerlijk te zijn en hoe snel je iets leuk kunt gaan vinden. 'Een brief' gaat over post ontvangen en versturen; Joske wil ook graag post en bedenkt een origineel hartverwarmend plan. In 'Een wens' gaat het over de kracht van geluk en een wens doen. 'Een plotseling' laat Joskes grappige zoektocht naar de betekenis van woorden goed zien. Tot slot is het laatste verhaal 'Verhuizen' juist weer wat ontroerend, omdat Joske niet wil dat Obi, haar vriendje, gaat verhuizen.
'Zeg maar Joske' valt op en niet alleen vanwege de sprankelende voorkant, maar vooral vanwege de wijze waarop de vijf voorleesverhalen vorm hebben gekregen. Het boek bevat dan wel vijf voorleesverhalen, maar eigenlijk is dit boek juist ook aantrekkelijk om te lezen als gewoon leesboek. Door de speelse hoofdstukken, de herhaling in de tekst, de vele witregels, de korte zinnen, het grotere lettertype en de pakkende haast poëtische taal is dit een boek dat kinderen vanaf een jaar of 8 goed zelf kunnen lezen. Niet voor niets staat op de kaft '(voorlees)verhalen'. De speelse en vrolijke illustraties van Roozeboos nodigen daarbij extra uit om dit boek meerdere keren door te bladeren en te bekijken. Er valt veel moois te zien en te ontdekken. Extra sterk in de illustraties is dat elk verhaal een eigen hoofdkleur heeft. Dat accentverschil is subtiel en zit voornamelijk in bijvoorbeeld de kleuren van de kleren en is daardoor toch duidelijk aanwezig; dit helpt de dagen, en dus de verhalen, goed van elkaar onderscheiden.
Je zou het boek haast filosofisch kunnen noemen. De gedachten van Joske en de gesprekken in dit boek gaan de diepte in waarbij de inhoud heel passend is bij jonge leerlingen. Hierdoor leent dit boek zich uitstekend voor wat meer diepzinnige gesprekken, bijvoorbeeld over hoe dagen eruit zien of over de betekenis van woorden of het belang van contact. Denk niet te zwaar bij het woord 'filosofisch', want dit boek bevat gewoon vijf heerlijke herkenbare verhalen die in een groep 2 of 3 zouden passen.
Schrijver: Marijke Guetens
Illustrator: Roozeboos
Jaar: 2024
Genre: voorleesverhalen/ fictie
Leeftijd: 6+/8+
Uitgeverij: Pelckmans