Ís je vader weggelopen? / Wat een vreselijke vent! / Valt ontzettend mee, ik vind / dat u veel vreselijker bent.'
Bette Westera en Sylvia Weve ken je misschien van het boek Doodgewoon. Over ingewikkelde moeilijke thema’s kan Bette Westera makkelijk en ook soms humoristisch vertellen, terwijl ze wel bij de waarheid (verdriet en pijn) blijft. De beeldende, vaak gevoelige gedichten zijn op rijm, waarbij het ene gedicht net even prettiger (leest) dan het andere. Sylvia Weve maakte daar abstracte, sprekende en vooral grote illustraties bij. Heel beeldend, maar wel wennen met soms schreeuwende letters en grote kruizen. Juist de wisselwerking tekst en beeld, maakt dit boek extra sterk.
De opbouw in deze bundel is sterk, want de bundel start met gedichten over liefde om daarna het uit elkaar gaan uit te werken. De 44 gedichten in deze bundel gaan niet alleen over relaties en liefde bij de mens, maar ook bij over liefde bij dieren (bijvoorbeeld de vrouwtjesspin die het mannetje opeet na de daad). Ook gaan ze over (voordelen van) echtscheiding, ingewikkelde familierelaties, schuldgevoel, verdriet, ingewikkelde dierenrelaties en meer. Kortom, een hele mooie mix van gedichten die allemaal een ding gemeen hebben: bijzonder, troostend én ontroerend!
Dit boek kun je heel goed inzetten in de klas. Tegenwoordig zijn in veel klassen wel kinderen die iemand (of een dier) in het gezin moeten missen. Door zo af en toe een gedicht uit deze bundel voor te lezen en erover door te praten, maak je onderwerpen als liefde, gemis echtscheiding, schuld en meerdere woonhuizen hebben. Daarnaast leent dit boek zich uitstekend voor kunstopdrachten of stellessen. Ga aan de slag met rijm, met ritme of met een unieke vormgeving (de Japanse wijze: dubbelgevouwen, maar niet losgesneden) zoals in dit boek.
Meer horen over dit boek? Luister naar aflevering 21 van de Grote Vriendelijke Podcast.