top of page

Stinkhond terug in de tijd van Colas Gutman en Marc Boutavant

Inmiddels zijn er al heel wat boeken verschenen over Stinkhond en zijn vriendje Plattekat. De verhalen over Stinkhond en Plattekat zijn grappig, een beetje avontuurlijk en zitten sterk in elkaar. Het is een apart stel vrienden bij elkaar. Stinkhond stinkt, de naam zegt het al natuurlijk, ziet eruit als een gerafeld tapijt en is lelijk en dom. Plattekat is een kat zo plat als je maar kunt bedenken.


In 'Stinkhond terug in de tijd' gaan Stinkhond en Plattekat terug naar de tijd waarin Plattekat nog niet plat was. Op een vindingrijke en grappige manier zie je al vrij snel hoe de twee vrienden terug in de tijd gaan, namelijk via een vuilnisbak. Wat volgt zijn bizarre gebeurtenissen in een eerdere tijd, waarin Plattekat is veranderd in Katnieplat en nog een baasje had. Een baasje dat hem Smoespoes noemt. Mooi in beeld gebracht is het verdriet dat Stinkhond voelt, als blijkt dat Katnieplat hem niet kent en een baasje heeft dat hem ophemelt. Smoespoes is zo bijzonder dat hij mee doet aan een wedstrijd, de 'Misspoesverkiezing' die hij wint. Misschien niet zo gek als je op de bijbehorende illustratie ziet welke andere figuren uit verschillende verhalen zijn afgebeeld. De sfeer slaat om bij Stinkhond: hij wordt fan van Smoespoes. Niet geheel verrassend wint Stinkhond een prijsvraag wat hem een ontmoeting oplevert met Smoespoes. Als de baasjes van Smoespoes hem daarna ineens op straat zetten, groeien Katnieplat en Stinkhond nader tot elkaar door allerlei gebeurtenissen. Maar dan gebeurt er iets verrassends en wil Stinkhond maar één ding: dat alles weer zou zijn zoals het eerder was. En of dat gaat lukken? Waarschijnlijk wel, want alle avonturen van Plattekat en Stinkhond eindigen goed, maar voor de lezer is het de grote vraag: 'hoe komt alles weer goed?'

Het verhaal bevat mooie woordspelingen of woordgrapjes, zoals het gebruik van de woorden 'Snapkat', 'Stamtramtam-account' of 'Aaifoon 15' en de interpretatie van Stinkhond als het gaat om wifi en Ipad. De toon is leuk, ook voor oudere lezers, zeker niet alleen voor jongere lezers. Die toon wordt versterkt door de illustraties; de uitdrukkingen van Stinkhond, de houdingen, de uitstraling van de dieren en mensen in dit verhaal, is prachtig. De illustraties van Marc Boutavant zijn het vermelden meer dan waard. Je hebt ze regelmatig nodig om het volledige verhaal te volgen en daarnaast zitten er leuke grapjes in verstopt.


Dit boek is het meest geschikt voor kinderen in groep 4. Best vanaf eind groep 4 vanwege de toch wel wat lastige woorden en wat langere zinnen die er soms in voor komen.





Schrijver: Colas Gutman

Illustrator: Marc Boutavant

Vertaler: Sylvia Vanden Heede

Jaar: 2023

Genre: fictie

Leeftijd: 7+

Uitgeverij: Lannoo

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page