top of page

Slimmer dan je denkt van Lotte Stegeman & Mark Janssen

Het is Lotte Stegeman en Mark Janssen met 'Slimmer dan je denkt' goed gelukt het eerste succesvolle informatieve boek over dieren 'Ik voel ik voel wat jij niet ziet' te overtreffen. De aantrekkelijke taal van Lotte Stegeman en de betoverende, haast levensechte illustraties van Mark Janssen maken dit boek tot een pareltje van de bovenste plank.


Lotte Stegeman laat met 'Slimmer dan je denkt' zien dat dieren misschien wel veel slimmer zijn dan mensen. Er komen diverse dieren aan bod, die een podium verdienen vanwege hun bijzonder geniale slimheden. Denk aan bekende dieren als de kip, de olifant, de ekster en de kat, maar ook aan minder bekende dieren als waterbeertjes, de smalbekkikker, het gordelmolletje en schuttersvissen. In 11 hoofdstukken met titels als 'Overleven', 'Verdedigen', 'Navigeren' en 'Verleiden' worden bijzondere en doodgewone talenten of eigenschappen van een aantal dieren uitgelicht op een zeer ingenieuze en gestructureerde wijze. Die structuur zit namelijk ook goed in elkaar in elk afzonderlijk hoofdstuk, onder andere vanwege de vele en vooral paginagrote, super gedetailleerde en fascinerende illustraties van Mark Janssen. In elk hoofdstuk lees je eerst in het deel 'Zie mij...' iets over een dier dat een specifieke eigenschap van zichzelf fantastisch vindt. De beschrijvende en pakkende schrijfstijl laat goed zien waar het dier in uitblinkt. Vervolgens wordt in 'Zie jij...' de eigenschap van het dier vergeleken met wat een mens doet of kan. Die spiegel is prettig en passend bij kinderen vanaf een jaar of 10, vooral vanwege de vergelijkingen die gemaakt worden, zoals overleven in een oorlog, of appjes die je opa krijgt namens jou om geld te stelen of hoe jij de weg naar school vindt. In het laatste deel '... Hoe slim wij zijn', duik je wat dieper in de superkrachten van een ander dier. Een mooie opbouw naar denken als een dier en de ultieme slimheid als het gaat om die ene specifieke eigenschap. Elk hoofdstuk sluit af met 'en een eervolle vermelding voor...', waarin een paar andere opmerkelijke dieren het podium krijgen om te laten zien hoe zij uitblinken in die ene specifieke kracht van het hoofdstuk. Mét daarbij steeds een kleine opmerking van een mier, vaak verwijtend dat een bepaald soort mier niet de hele bladzijde de aandacht krijgt. Hiermee wordt maar weer even onderschreven dat meer dieren bijzondere krachten hebben. Daarnaast staan er aan het eind van een paar hoofdstukken nog wat leuke weetjes, vooral beschrijvingen van testjes, onder het kopje 'Denk als een dier'.


Het boek bevat een grote hoeveelheid aan onderbouwde informatie die zeer gestructureerd en toegankelijk uitgewerkt is, wat vooral komt door de aantrekkelijke, beschrijvende schrijfstijl van Lotte Stegeman. De lezer wordt meerdere malen aangesproken en uitspraken vanuit het dier zoals 'Ja, blijf dan ook gewoon van me af, zeg' of 'Verhuis zelf maar, mens. Wie was hier nou eerst?' maken het net even levendiger. De fullcolour illustraties van Mark Janssen maken het boek ten slotte helemaal af. Je kijkt je ogen uit. De haast levensechte dieren zijn prachtig geïllustreerd. Ze zijn niet alleen heel gedetailleerd getekend, de dieren spreken ook, voornamelijk door de ogen of houding.


Grote kans dat je direct nieuwsgierig wordt als je de bijzonder aanlokkelijke cover ziet. Maar mocht je nog niet overtuigd zijn, blader er dan eerst even rustig door, want het boek is adembenemend mooi, indrukwekkend, leerzaam en behoorlijk ingenieus.


Meest geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 9 en goed los te lezen van het eerste deel. Daarnaast is het een aanrader om in te zetten als je het hebt over logisch denken, dieren en natuur, maar voornamelijk vanwege de rijke taal en de leerzame informatie een musthave in de klas.





Schrijver: Lotte Stegeman

Illustrator: Mark Janssen

Jaar: 2024

Genre: informatief

Leeftijd: 9+

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page