top of page

Saïd en Anna, alles verdient een tweede kans van Jeanine Cronie

Misschien ken je Saïd en Anna wel van de gelijknamige serie op tv (EO). Misschien ken je ze nog niet, dan is het de hoogste tijd om kennis te maken met dit eigenwijze en leuke duo. De zesjarige Saïd en de zevenjarige Anna zijn beste vrienden en beleven in deze verhalenbundel de grappigste avonturen in de repairshop van Saïds vader.


De opbouw van de zes verhalen is fijn. Het eerste verhaal 'Wij zijn open' bevat namelijk niet alleen een avontuur, maar je krijgt ook een goed beeld van de repairshop van de vader van Saïd en van de vriendschap tussen Saïd en Anna. Aan te raden dus om het eerste verhaal wel als eerste te lezen. De rest van de verhalen zijn in willekeurig volgorde (voor) te lezen.


Jeanine Cronie heeft in deze verrassende bundel met zes verhalen veel thema's op een originele wijze uitgewerkt die te maken hebben met de titel van dit boek 'alles verdient een tweede kans'. In alle zes verhalen bedenken Saïd en Anna op een vindingrijke wijze oplossingen voor spullen die kapot zijn of voor dingen die wel een opknapbeurt kunnen gebruiken. In nagenoeg elk verhaal komt er wel een klant met een kapot voorwerp en het leuke daarbij is dat de ouders van Saïd net even weg zijn of andere dingen aan het doen zijn, waardoor Saïd en Anna de kans grijpen oplossingen te bedenken. Van een rolkoffer van een klant met een ontbrekend wieltje tot een gehavende teddybeer van een jongen; de hulpvragen van klanten die in de winkel van de vader van Saïd komen, zijn heel divers. Maar ook het opnieuw inrichten van de speelhoek in het huis van Saïd hoort bij avonturen die de kinderen beleven. Alle oplossingen die de kinderen bedenken voor elk probleem, zijn geestig en niet allemaal aan te bevelen, maar het sterke is dat de oplossingen ook echt vanuit het kind bedacht zijn. Dat is de kracht van dit boek.


In elk verhaal leren kinderen wel wat nieuws door de vindingrijkheid van de kinderen, de rijke taal en de creativiteit. Maar het zijn niet alleen vrolijke, grappige (deels) leerzame verhalen, de verhalen zijn ook het bekijken waard. Elk verhaal bevat namelijk meerdere vrolijke, kleurrijke en speelse illustraties van Iris Boter waar vooral de grappige of juist vindingrijke momenten van Saïd en Anna op te zien zijn.


Een ideaal voorleesboek voor kinderen vanaf een jaar of 5, niet alleen vanwege de creativiteit en vindingrijkheid, ook vanwege de vrolijke illustraties en de lengte van de verhalen.





Schrijver: Jeanine Cronie

Illustrator: Iris Boter

Jaar: 2024

Genre: verhalenbundel

Leeftijd: 5+

Uitgeverij: Luitingh- Sijthoff



Recente blogposts

Alles weergeven

Komentar


bottom of page