top of page

Patina van Jason Reynolds

Eerder verscheen in dezelfde reeks ('Track') als 'Patina' al 'Ghost'. 'Ghost' was een verrassend mooi uitgewerkt boek over de jongen Ghost en met een tweede deel is het altijd even afwachten. Dit tweede deel is een geheel apart verhaal en heel goed los te lezen wat zeker een pluspunt is. Dit deel gaat over Patty (Patina), een meisje dat in dezelfde hardloopgroep zit als Ghost. In 'Ghost' kwam ze al stilletjes even voorbij. Ondanks dat je iets van de setting zou kunnen herkennen uit 'Ghost' is inkomen in dit verhaal wat lastiger dan in 'Ghost', want het duurt even voor het eigenlijke verhaal start doordat je tussendoor redelijk wat achtergrondinformatie krijgt over Patty wat de vaart in het verhaal vooral in het begin in de weg zit. Maar al snel neemt het verhaal je helemaal mee en vallen alle puzzelstukjes met betrekking tot achtergrondinformatie perfect in elkaar.


Wat direct al duidelijk wordt is het feit dat het leven van Patty wat ingewikkeld is. Ze groeit op bij haar tante en oom, omdat haar vader overleden is en haar eigen moeder niet meer in staat is voor haar en haar zusje Maddy te zorgen. Ze zien hun eigen moeder nog geregeld, ook vanwege de zorg die hun moeder nodig heeft. Hun moeder heeft suikerziekte en daardoor geen benen meer. Dat beide gebeurtenissen indruk hebben gemaakt op Patty, wordt voorzichtig, maar eerlijk uitgewerkt. Patty vindt haar passie in hardlopen, waar het leuker is dan op haar te luxe school. Een groot contrast, een moeder zonder benen, terwijl je zelf hardloopt, maar geen enkele keer voelt dat vreemd. Patty moet ook haar weg vinden bij de trainingen, omdat hun coach, Coach, wil dat zij met een aantal andere meiden estafette gaat lopen. Aan alles merk je dat er toe wordt gewerkt naar de wedstrijd waar ze aan mee gaan doen. Alle achtergrondinformatie over thuis en de situatie en problemen op de eliteschool, waar ze nu op zit; alles draagt bij aan Patty's ontwikkeling, zowel persoonlijk als op het gebied van sport. Met daarbij wel een heel prachtige rol voor beide coaches, hun aanpak is ontzettend doordacht. Net als in 'Ghost' eindigt dit deel weer zonder dat je weet hoe het afloopt. Dat vraagt om meer en zal voor sommige kinderen te open voelen, maar het zelf kunnen invullen heeft wel wat. Én het feit dat je nu gewoon de andere komende delen gewoonweg wilt lezen. Voor de liefhebbers: er verschijnen dus nog twee delen in deze reeks genaamd.


De schrijfstijl van Jason Reynolds is bijzonder prettig, wat betekent dat de vertaling van Maria Postema ook zeer sterk is. Ondanks dat het verhaal zich in Amerika afspeelt, past het hier en zullen veel kinderen zich misschien wel een Patty voelen; er is aandacht voor verschillen tussen mensen als het gaat om status, cultuur en meer. Knap hoe Jason Reynolds je deelgenoot laat zijn van dit verhaal.


Schrijver: Jason Reynolds

Vertaler: Maria Postema

Jaar: 2024

Genre: fictie

Leeftijd: 10+

Uitgeverij: Condor

Comments


bottom of page