top of page

Op zoek naar de waarheid van Julie de Graaf

Een belangrijk, origineel boek dat vlot geschreven is en een schat aan degelijk onderbouwde informatie bevat over wat waarheid is. Het gaat over verzinsels, leugens, herinneringen (en je hersenen), mythes, sluikreclame, deepfake, AI, nepnieuws, betrouwbare bronnen en meer interessante onderwerpen.


Op een originele wijze vertelt Julie de Graaf kinderen zo veel mogelijk over alles wat met waarheid te maken heeft. In afwisselend relatief korte stukjes tekst die heel wat wetenschappelijke informatie vertellen en soms wat actieve opdrachten, word je aan het denken gezet over wat waarheid is.


De kracht van dit boek zit in de opbouw, samenhang en de manier waarop de lezer wordt betrokken bij dit boek. Doordat je een soort reis maakt langs diverse werelden die iets moeten voorstellen wat het thema 'waarheid' raakt, merk je dat alle informatie ook echt samenhangt. Je reist van 'De Vallei der Verzinsels' naar 'De Betrouwbare Bronnen' en stapt onderweg steeds andere werelden binnen; in totaal bezoek je 7 werelden. Alleen de titels van die werelden zijn al geestig en zeer vindingrijk. Maar daar blijft het niet bij, de tocht in deze wereld is makkelijk te begaan wat mede komt door de aansprekende, soms grappige toon van Julie de Graaf, maar ook door de relatief eenvoudige, korte, rijke zinnen. Daarbij geven de opdrachten in dit boek dit boek een diepere laag. Er wordt echt wat van de lezer verwacht. Zo moet je teksten vergelijken, raden welke tekstjes verzinsels zijn, geheugentestjes maken, krijg je een stappenplan aangereikt om geruchten over buitenaards leven te verspreiden en zitten er allerlei grappige verrassingen in de tekst. Door al deze toevoegingen voelt het niet alleen als een leerzaam boek, maar vaak juist als een heerlijk boek om in weg te duiken. Alsof deze reis nog niet genoeg is, vat ze op de laatste zinnen kort, maar krachtig samen wat ze heeft behandeld. Lekker overzichtelijk.

Zonder de fijne en bijzondere gedetailleerde, blauwe pentekeningen van Margot Holtman was het boek wellicht nog wat droog geweest, ondanks alle opdrachten en grapjes. Doordat je je ogen uitkijkt bij onder andere de werelden die zij geïllustreerd heeft en andere grotere, soms kunstzinnige en zeer sprekende prenten, is het boek nóg boeiender. Als je goed en zorgvuldig kijkt, zie je dat al haar illustraties uit de meest fijne lijntjes bestaan.


Doordat er diverse onderwerpen aangesneden worden, die vanuit verschillende kanten worden belicht, zoals techniek, geschiedenis en biologie, is dit een boek dat het in de bovenbouw van de basisschool (en eerste klas voortgezet onderwijs) heel goed zal doen.





Schrijver: Julie de Graaf

Illustrator: Margot Holtman

Jaar: 2024

Genre: non-fictie

Leeftijd: 10+

Uitgeverij: Lannoo

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page