top of page

Offline van Marco Kunst

Marco Kunst heeft met 'Offline' een sterk verhaal uitgewerkt dat past bij deze tijd, ondanks dat het verhaal zich in 2046 afspeelt. Het verhaal gaat namelijk over robots, VR-brillen en quantum-computers die de dienst uitmaken en alles uit handen nemen van de mens. Iets wat past bij deze tijd; een tijd van digitalisering en AI. Al vlot in het verhaal wordt duidelijk dat het boek over deze onderwerpen gaat, iets wat niet elk kind zal interesseren, maar toch is dit verhaal meer dan alleen een verhaal over de toekomst. Juist doordat de hoofdpersoon Mike in dit verhaal opdracht krijgt om de wereld te redden is dit een ontzettend mooi en sterk avontuur dat zeker voor veel anderen ook erg interessant zal zijn.


Mike gaat verhuizen met zijn ouders van het platteland naar de stad, een stad die boven de oude stad Den Haag is gesitueerd. Het liefst blijft hij bij zijn vriendinnetje Demer wonen, maar echt naar school gaan, in plaats van alles online te doen, is ook wel weer fijn. Het is een bijzondere stad, want als je je VR-bril opzet, zie je alles in de stad en is het niet alleen een blok beton. Als hij net in de stad woont, ontmoet hij bij toeval de hond Dex en zijn oudere baasje Groman die in een rolstoel zit. Groman vertelt Mike een heftig verhaal dat de quantum-computers de mens willen uitschakelen en voelbaar is dat Mike niet weet of hij hem moet geloven. Dat is erg mooi beschreven. Uiteindelijk blijkt het verhaal van Groman te kloppen en gaat Mike op zoek naar Groman om vervolgens alles op alles te zetten om de mens te redden. Wat volgt is een spannend avontuur, waarbij de hond Dex en Mikes vriendinnetje Demer het verhaal uiteindelijk helemaal compleet maken


De schrijfstijl van Marco Kunst is erg fijn. Het boek bevat veel korte zinnen en heeft vaart in het verhaal. Soms staan er wel wat lastige woorden in, waardoor dit boek voor sommige kinderen wat lastig aan kan voelen, ondanks dat veel woorden duidelijk worden uit de context. Het verhaal wordt ondersteund door bijzonder kunstzinnige, futuristische illustraties van Yannick Pellegrin; heel passend bij een verhaal dat zich afspeelt in de toekomst.


Schrijver: Marco Kunst

Illustrator: Yannick Pelegrin

Jaar: 2021

Genre: fictie

Leeftijd: 9+

Uitgeverij: Gottmer

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page