top of page

Oever van Ludwig Volbeda

  • Foto van schrijver: Hanneke Messelink
    Hanneke Messelink
  • 22 mrt
  • 2 minuten om te lezen

Dit boek bevat zo'n verhaal dat je direct nieuwsgierig maakt vanaf de eerste bladzijde. Ludwig Volbeda beheerst de kunst van het vertellen van grote verhalen tussen de regels door en toch vertelt hij zonder omwegen een belangrijk en mooi verhaal. En dat voor een debuut als jeugdboekenschrijver... (je zou hem wel kunnen kennen van het prachtige illustratiewerk dat hij maakt, onder andere in 'Hele verhalen van een halve soldaat' en 'Fabeldieren').


De verfijnde schrijfstijl van Ludwig Volbeda trekt je het boek in. De ene keer voelt de taal poëtisch, de andere keer weer heel rijk en puur. Dat samenspel is subliem, maar wellicht niet voor elke lezer even prettig. Het zal voor sommige lezers wennen zijn, vooral ook vanwege de korte zinnen en de weinige woorden. Er is in het begin van het boek weinig bekend over de hoofdpersonen en veel blijft lang in het ongewisse. Hoe verder je komt, hoe meer puzzelstukjes op z'n plaats vallen én hoe meer je ervaart dat de auteur een erg belangrijk verhaal vertelt.


Omdat dit zo'n boek is waarvan je al snel diverse belangrijke onderdelen verklapt als je er te specifiek erover schrijft, houd ik het een beetje algemeen. Zo blijft het nog leuk om het boek te lezen zonder dat ik te veel weggeef. Ludwig Volbeda neemt je mee in het leven van de hoofdpersoon, Jip. Je volgt Jip iets meer dan een week, waardoor je een mooi inkijkje in haar gedachtegang krijgt, wat vooral komt door de wijze waarop dit boek is geschreven. Jip schrijft aan iemand brieven, een soort dagboekidee en het voelt alsof de brieven voor de lezer bestemd zijn, terwijl dat niet per definitie zo te stellen is. De gedachten van Jip gaan niet alleen over de zoektocht naar zichzelf, maar voornamelijk over Oever, de jongen die een grote impact heeft gehad op het leven van Jip. Hoe verder je komt in het boek hoe meer je over Oever te weten komt. En het bijzondere is dat het hele verhaal eigenlijk draait om een bijzondere schoolopdracht die Jip krijgt waarbij iets getekend moet worden. Die opdracht maakt veel bij Jip los, ondanks het feit dat Jip heel goed kan tekenen en dat vormt de inhoud van dit boek. In het begin kan het dan ook even wennen zijn, maar één ding is zeker, het eind is des te verrassender dan gedacht. En dat is meer dan knap.


Een dagboekroman over identiteit, over wie je bent, wie je wilt zijn waarbij vele details herkenbaar zullen zijn voor kinderen vanaf een jaar of 13.


Auteur: Ludwig Volbeda

Jaar: 2024

Genre: young adult

Leeftijd: 13+

Uitgeverij: Querido


bottom of page