top of page

De ober en de pinguïn van Joukje Akveld & Jan Jutte

Een doldwaas, kostelijk boek dat steengoed in elkaar zit. Niet alleen de humor, de opbouw en rijke taal zijn de kracht van het boek, maar ook het perfecte en natuurlijke samenspel van tekst en illustraties.


'De ober en de pinguïn' bevat 5 hoofdstukken, die naadloos op elkaar aansluiten; ze vormen samen één groot verhaal. In het eerste hoofdstuk zie je een pinguïn die naar een restaurant wil, maar hij stuit daar op een wat deftige ober die voor de deur staat met wel heel veel verbodsbordjes erop. De oplettende kijker ziet direct de gelijkenis tussen pinguïn en ober, waar op dat moment nog niks mee gebeurt, maar waar pas in een ander hoofdstuk iets over wordt gezegd door pinguïn: 'het uniform heb ik al'. De pinguïn mag er van ober niet in, maar hij zet door en gaat aan een tafeltje zitten dat de ober hem toch maar wijst. Die volharding en de reactie van zowel pinguïns als ober zijn geestig. De toon is gezet. Hoofdstuk 2 laat vervolgens op een grappige manier zien wat de pinguïn graag eet. Hoofdstuk 3 en 4 laten weer andere momenten zien waarop de pinguïn naar het restaurant komt; hilarische momenten en naarmate je verder komt in het verhaal ontstaat er toch een soort band tussen de ober en pinguïn. En die band krijgt een erg leuke, verrassende twist in hoofdstuk 5.


De taal die Joukje Akveld gebruikt is geestig, rijk en leerzaam én sluit goed aan bij jonge kinderen. Die taal daagt ze uit en laat kinderen lachen, vooral vanwege de context waarin de tekst voorkomt. Denk aan een zin als 'Heb ik een geweertje tussen mijn billen waarmee ik dropjes schiet?'. Bij al die krachtige taal, zijn de illustraties van Jan Jutte onmisbaar. De voornamelijk zwartwit illustraties spreken en met scherpe lijnen, vlakken en karaktertrekken, maar ook met accentverschillen wordt de geestige sfeer in dit boek nog verder doorgezet.


Een vrolijk, ludiek en rustig voorleesboek dat zelfs nog een tikkeltje leerzaam is, want je leert een klein beetje over de pinguïn en over hoe je met elkaar om hoort te gaan. Meest geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 4 om aan voor te lezen. Goed zelf te lezen vanaf een jaar of 8.





Schrijver: Joukje Akveld

Illustrator: Jan Jutte

Jaar: 2024

Genre: fictie/ voorleesboek

Leeftijd: 4+

Uitgeverij: Lannoo

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page