Na het succes van de eerste verhalenbundel over Nine en Mella, 'Bij ons thuis' die goed aansloot bij de Kinderboekenweek (2023), is er nu een nieuwe bundel met vrolijke en leerzame verhalen. Verhalen waarin Nine en Mella weer van alles meemaken.
Dit boek bevat zeven verschillende verhalen die allemaal voorzien zijn van diverse illustraties van Maruga Koops. In alle verhalen zit wel iets wat betreft diversiteit (en/of inclusie). Het eerste verhaal gaat over emancipatiedag. Nine en Mella leren vooral kleine basale dingen als het gaat om diverse tradities, culturen en over Keti Koti. De uitleg is mooi verweven in het verhaal, maar soms wat kort. In het tweedeverhaal wordt de bruiloft van twee papa's van een vriendinnetje van Melle en Nina op een eenvoudige en toegankelijke manier beschreven. Dat je met rood haar juist uniek bent, wordt in het derde verhaal krachtig uitgewerkt: 'hoera voor rood haar!'. Het vierde verhaal laat verschillen zien tussen grote en kleine honden én dat een grote hond niet alleen maar, zoals Mella denkt, heel gevaarlijk is. In het vijfde verhaal gaat het over de carnaval die gevierd wordt bij Mella en Nine in de buurt waarbij hun neefje Bas wel voor een heel bijzonder kostuum zorgt; een mooie originele insteek. Het zesde verhaal geeft een goed en klein inkijkje in de Ramadan en specifiek in Eid. Dat iedereen eigenlijk gelijk is en dat het niet uitmaakt hoe je eruit ziet of hoe wie je bent, wordt in het laatste verhaal goed benadrukt door een kleurrijke race die de kinderen gaan afleggen waarbij de illustraties van Maruga Koops het verhaal helemaal af maken: prachtig
Dat de illustraties op zo'n sterke wijze sfeer uitstralen bij zulke diverse verhalen, is knap. De kern van het verhaal of juist dat waarvan je een beeld wilt, is kleurig en vrolijk afgebeeld. Misschien niet altijd op de bladzijde waar je het verwacht, want soms staat de illustratie pas op de volgende bladzijde. De illustraties zijn over het algemeen vrij groot waardoor ze heel aantrekkelijk zijn, met af en toe wat kleinere illustraties ter afwisseling. En die afwisseling is fijn.
Het mag duidelijk zijn dat dit een boek is dat plek wil bieden aan iedereen. En dat is fijn. Mooi ook dat de insteek heel divers is; er worden meerdere vormen van diversiteit en inclusie beschreven, zoals culturen, tradities eten en drinken, geaardheid en uiterlijk. Juist in een boek waar plek is voor iedereen, dat zo divers is, is een beetje uitleg van bijvoorbeeld culturele tradities fijn. Die uitleg is in dit boek vaak sterk verweven in het verhaal en ook nodig. Een enkele keer is die uitleg wat minder aanwezig, want weet elk kind na het verhaal bijvoorbeeld wat een 'bara' of een 'broodje pom' is?
Het is een mooie kennismaking met meerdere wereldse tradities of culturen óf het kan juist een extra verdiepingsslag slaan met betrekking tot verschillende soorten of vormen van diversiteit. Er komt namelijk zo veel aan bod, dat het verstandig is de verhalen zelf goed te lezen van tevoren, zodat je kunt inspelen op wat kinderen al wel of niet kennen. Ik kan me voorstellen dat dit boek voor kinderen die opgroeien in een omgeving met (erg) weinig verschillende culturen en andere vormen van diversiteit niet alles direct begrijpen. Ideaal boek dus om gesprekken over deze onderwerpen aan te gaan. En die gesprekken zijn vandaag de dag hard nodig.
Kortom, een prachtig boek dat vooral goed in te zetten als voorleesboek aan kinderen die al wat culturen kennen en die meer willen leren over diversiteit of inclusie.
Schrijver: Ellen Brudet
Illustrator: Maruga Koops
Jaar: 2024
Genre: voorleesbundel
Leeftijd: 4+
Uitgeverij: Leopold