'Mijn vader in de mottenballen' is een aangrijpend verhaal dat door de toegankelijke schrijfwijze haast luchtig voelt. Een boek dat positief verrast.
Marte Jongbloed neemt je mee naar de jaren zestig van de vorige eeuw en beschrijft hoe het leven toen was vanuit kindperspectief. Lezers zullen veel overeenkomsten en verschillen met de tijd van nu zien. Die verschillen zijn uitvergroot en heel mooi beschreven, zonder dat ze daadwerkelijk uitvergroot voelen. Dat is knap.
Het verhaal gaat over de zoektocht van de tienjarige Simon naar zijn vader. Zijn vader is op een dag ineens weg en niemand wil hem zeggen waar hij heen is, zelfs zijn moeder niet. Er wordt eigenlijk niet over gesproken. Dat maakt hem des te nieuwsgieriger en daarom gaat Simon op zoek naar zijn vader. Tijdens zijn zoektocht komt Simon op meerdere plekken en op een gegeven moment zoekt Johanna, Jojo, een meisje dat bij hem op school zit, met hem mee. Hoe verder je komt, hoe meer puzzelstukjes op de juiste plek gelegd worden. Om in die sfeer te blijven: tijdens het lezen denk je soms dat het ene puzzelstukje op die ene plek moet, maar toch vallen de stukjes soms toch net even op een andere plek. Dat maakt dit boek verrassend sterk. Je voelt van alles tussen de regels door, maar pas op het eind wordt duidelijk wat je vermoedt. Sterke lezers die wat meer doordenken, zullen snel verbanden leggen tussen de gebeurtenissen. Een gemiddelde lezer zal heel fijn opgaan in het verhaal en het niet weg willen leggen.
Zonder te veel te verklappen over het verhaal en of Simon zijn vader vindt, zijn een paar dingen over de jaren zestig in dit boek het vermelden waard tijdens de zoektocht van Simon: drank laten kopen door een tienjarige, de huidkleurige pleisters, de sneeuw op de tv, de tv-antenne, het altijd eten van avg (aardappelen, vlees en groente), de afhaalchinees, de blokjes kaas, de groene zeep en de kamers die blauw staan van de rook. De volwassen lezers die de jaren zestig kennen, zullen een glimlach van herkenning krijgen. De jongere lezers leren door dit boek een wereld kennen van toen, die realistisch is beschreven en zeer toegankelijk is gemaakt, zonder dat het een geschiedenislesje is geworden. Meer weten over vroeger kan, want Marte Jongbloed legt achterin het boek nog het en ander kort maar krachtig uit over de jaren zestig en ze geeft nog andere boekentips.
De kaft nodigt misschien niet elke lezer uit tot lezen, maar zal wel nieuwsgierig maken. Dit boek schreeuwt erom gepromoot te worden door leerkrachten, juist om dat stukje geschiedenis en de korte hoofdstukken. Dit boek roept erom voorgelezen te worden én om zelf gelezen te worden. Aan te raden vanaf een jaar of 9.
Marte Jongbloed heeft ook een ander prachtige historisch jeugdboek geschreven, namelijk 'Gevaarlijk water'. Lees hier meer.