top of page

Met mijn neus in de wind van Boudewijn de Groot, Jaco van der Steen en Mark Janssen

Na het succes van 'Soms als ik een vlinder zie', bundelden Boudewijn de Groot, Jaco van der Steen en Mark Janssen opnieuw hun krachten. Deze samenwerking heeft als resultaat weer een verbluffend liedjesprentenboek vol gevoelige en mooie teksten op fonkelende spreads, met bijbehorende muziek. De liedjes in 'Met mijn neus in de wind' voeren je mee langs diverse gedachten en emoties die herkenbaar zijn voor iedereen, waarbij de magistrale en wonderschone illustraties spreken. Door deze invalshoek is het boek voor vele leeftijden geschikt.


Meest opvallend zijn toch wel de betoverende illustraties, die niet alleen het gevoel van het lied uitvergroten, maar ook een genot zijn om in te verdwalen vanwege het kleurenpalet en de sfeer. Het handschrift van Mark Janssen is niet te missen. Zijn dromerige, sprekende en kleurrijke werelden zetten je brein aan het werk en laten je genieten. Dieren spelen de hoofdrol met hier en daar een mens of een verkleed mens, waarbij de dieren iets eigens, soms fantasierijks hebben en het lied op die manier net even meer lading geven. Alsof dat nog niet genoeg is, rijmt elke spread met de sfeer van het lied.


Krachtig aan het geheel is dat er tussen de liedjes enige samenhang te bespeuren is. De teksten gaan allemaal op de een of andere manier over gevoelens of wat een situatie met je kan doen. Zo lees je onder andere over een klagende bok, een verdwaalde egel, een cantharel die zich schaamt, een sombere olifant, een gans met heimwee, maar ook hoe vrolijk je kunt worden van carnaval. Om uiteindelijk op spetterende wijze af te sluiten met een carnaval. De liedjes barsten van het ritme en de herhaling in elk liedje is sterk weergegeven door het cursieve lettertype.


De liedjes zijn geschreven en gezongen door Boudewijn de Groot en de passende, vaak speelse muziek is van Jaco van der Steen. Je kunt de liedjes via een QR-code luisteren of via de bijgevoegde cd. Als je de liedjes luistert zal het typisch vertellende, vrolijke van Boudewijn de Groot je niet ontgaan; echte luisterliedjes. De meeste liedjes zijn voor jong en oud een plezier om naar te luisteren, maar misschien zijn ze wel meer geschikt voor oudere kinderen en volwassenen. Je zou je namelijk kunnen afvragen of elk kind woorden als 'pedant', 'depressief' en 'recalcitrant' begrijpt, maar in het geheel passen deze woorden goed en ze worden vaak wel duidelijk uit de context.


Een liedjesprentenboek voor kinderen vanaf een jaar of 6, maar misschien nog wel mooier voor oudere kinderen én voor volwassenen.




Auteurs: Boudewijn de Groot, Jaco van der Steen en Mark Janssen

Jaar: 2024

Genre: liedjesprentenboek

Leeftijd: 6+

Uitgeverij: Lemniscaat

Comments


bottom of page