Een aangrijpend en ontroerend verhaal dat je door de sterke schrijfwijze direct in z'n greep houdt. Joost Schijns heeft dit boek geschreven ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 op 17 juli 2014, maar voornamelijk als eerbetoon aan zijn oud-collega Bart die samen met zijn vriendin Astrid, omkwam bij deze vliegramp. Dit verhaal is dan ook deels gebaseerd op feiten. Zo heeft meester Bart echt bestaan en had hij een zwaar jaar met zijn groep 8. De gebeurtenissen in de groep 8 in dit boek zijn geheel fictief en die keuze is te begrijpen.
Het verhaal gaat over de gebeurtenissen in een groep 8 en dan met name over hoe een van de leerlingen, Sanne, alles ervaart. Er komen veel herkenbare dingen voorbij, zoals spreekbeurten, kiezen met gym, schoolkamp, de eindmusical en een nieuwe leerling in de klas. Op een realistische wijze is goed in beeld gebracht hoe een nieuwe jongen, Dennis, voor veel problemen zorgt en dat steeds meer kinderen bang voor hem zijn en zijn kant kiezen, waardoor de ellende groter wordt. Je merkt aan alles dat de meester van deze groep 8 heel hard zijn best doet om de sfeer goed te houden, maar het lukt hem niet goed. Met pesterijen, discriminatie, vernielingen en meer rampzalige gebeurtenissen wordt de onmacht van de meester, van Sanne, de rest van de klas en de gehele school goed weergegeven, zonder te overdrijven. En als dan eindelijk de welverdiende vakantie begint, waar iedereen naar uitkijkt, is die rust van korte duur. Meester Bart en zijn vriendin Astrid komen om bij de ramp met de MH17. In het laatste deel van dit boek heeft Joost Schijns op een indringende en realistische wijze beschreven hoe Sanne omgaat met deze heftige gebeurtenis, hoe Bart wordt herdacht en hoe Dennis omgaat met dit verlies.
Ondanks de dikte van dit boek die kinderen kan doen afschrikken, leest dit verhaal vlot. Er gebeurt veel en voor kinderen in groep 8 zullen veel gebeurtenissen in en met de klas herkenbaar zijn. Fijn is het grote lettertype en het gevoel dat je soms haast zelf als lezer klasgenoot bent van hoofdpersoon Sanne. Je leest het verhaal voornamelijk vanuit haar. Een aantal hoofdstukken zijn meer vanuit meester Bart beschreven waardoor je zijn strijd, stress en vermoeidheid voelt en het verhaal vanuit de kant van een leerkracht beter begrijpt.
Een prachtboek voor groep 8 leerlingen (en ouder) dat ondanks de dikte een aanrader is. Het is Joost Schijns goed gelukt een jaar van bizarre en mooie gebeurtenissen vast te leggen en wel zo dat je daar ook diverse emoties bij voelt. Van sommige stukken in het boek zou je je kunnen afvragen wat ze bijdragen aan het eigenlijke verhaal, bijvoorbeeld wanneer een groepje kinderen de vakantieplannen bespreekt, maar toch geeft alles bij elkaar een meer dan compleet beeld dat nodig is voor dit aangrijpende verhaal.
Schrijver: Joost Schijns
Jaar: 2024
Genre: fictie
Leeftijd: 11+
Uitgeverij: Veltman Uitgevers