top of page

Lekker dwars van Ineke Kraijo & Marlies Verhelst

Samen lezen is zowel thuis als op school aan te bevelen voor elke leeftijd. Theaterleesboeken zijn daar bij uitstek geschikt voor. Wij lezen ze hier in huis ook graag samen en er iets over schrijven, doen we ook steeds vaker. Je leest eerst iets over wat Marline (10) van 'Lekker dwars' vond en daarna wat ik ervan vond.


Marline

'Lekker dwars' is een leerzaam, leuk en gezellig boek om samen te lezen. In elk verhaaltje zijn er rollen die de lezers moeten verdelen. Ik vind het goed dat er een ‘praatvraag’ onderaan elk verhaal staat, want dan leer je er nog wat meer van en het leuke is dat je je eigen mening kunt geven over bijvoorbeeld dit (wat er echt in staat): wat doe jij op oudejaarsavond? En wil jij ook per se opblijven? En dan geef je dus je antwoord. Je antwoord is je eigen mening en dat vind ik zo leuk aan dit boek. Mijn antwoord op de vraag ‘wil jij ook per se opblijven?’ was natuurlijk ‘ja’.


Het is trouwens niet alleen een leerzaam boek maar ook een eigenwijs boek, want het zijn eigenwijze verhalen! Het is een theaterleesboek, geen samenleesboek waarin je steeds stukjes leest over een deel wat zich afspeelt in het hele boek.  In een theaterleesboek lees je meer kleinere losse verhaaltjes en verdeel je rollen. Mijn lievelingsverhaaltje was dan toch: ‘Een lange treinrit’, omdat het over vakantie gaat en dat vind ik leuk en omdat dat meisje ‘Veerle’ haar eigen weg kiest. Dat vind ik nou goed, je moet niet altijd naar anderen luisteren, maar je moet gewoon doen wat je zelf wil! En ook is het goed omdat Veerle gewoon zomaar bij iemand gaat zitten in de trein. Verder vind ik dat verhaaltje ook leuk omdat het zo’n mooie illustratie heeft! Ik vond trouwens andere verhalen ook geweldig mijn top drie: 1. Een lange treinrit 2.Kraanvogels 3. Opblijven!!! 


Hanneke

Een heel eigenwijs theaterleesboek dat niet alleen zorgt voor veel leesplezier, maar dat ook erg leerzaam is. Doordat de 26 korte verhalen heel divers zijn wat betreft onderwerp en uitwerking, leer je meer over de betekenis van het woordje ‘eigenwijs’. Het is Ineke Kraijo en Marlies Verhelst goed gelukt een aantrekkelijk boek te maken waarin het thema eigenwijs in elk verhaal op een andere manier wordt uitgewerkt. De illustraties van Gertie Jaquet zorgen voor nog meer plezier. Ze zijn speels, vrolijk en ze benadrukken het belangrijkste in het verhaal, waardoor de betekenis van eigenwijs zijn nóg beter uit de verf komt.


De verhalen bevatten dus allemaal verschillende uitwerkingen van het woord eigenwijs. Een aantal voorbeelden die in de verhalen net even anders zijn dan puur ‘eigenwijs’: koppig zijn, het net even anders doen dan anders, dwars of tegendraads doen, stoer doen, niet met de meute of standaard meegaan, eigengereid zijn, eigenzinnig zijn, rebels en protesteren. Zo op het eerste gezicht lijkt het behoorlijk op elkaar, maar toch is de uitwerking totaal anders. Het gaat over culturen, anders zijn, vroeger, de toekomst, het klimaat, eten, kerst, het zogenaamde ‘hokjesdenken’, je anders kleden dan anderen en veel meer. Kortom, een hele diverse invulling en juist dat is de kracht van dit boek. Kinderen zullen veel nieuwe dingen leren door dit boek, aangezien niet alles wat in dit boek staat bekend zal zijn. Het interactieve karakter van dit boek en de rijke taal, helpen daarbij.


Mocht je nog geen theaterleesboeken kennen, in deze boeken staan op zichzelf staande verhalen die je samen moet lezen. Elk verhaal bevat twee of meerdere rollen die je kunt herkennen aan de illustraties van de personages bovenaan de bladzijde. Het is de bedoeling dat je de rollen verdeelt en het verhaal dus samen gaat lezen, het samen gaat oefenen en daarna als een toneelstuk kunt opvoeren. Ideale boeken om het technisch lezen (voordracht) én leesbegrip te oefenen.


Bijkomend voordeel: ‘Lekker dwars’ past uitstekend bij de Kinderboekenweek van 2024.


Mijn top drie verhalen: Blonde vlechten, Kerstnagels en Opblijven.





Schrijver: Ineke Kraijo & Marlies Verhelst

Illustrator: Gertie Jaquet

Jaar: 2024

Genre: theaterlezen

Leeftijd: 8+

Uitgeverij: Gottmer

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page