top of page

Kasteel Hartenstein van Marja Baseler en Annemarie van den Brink

In 'Kasteel Hartenstein' ontdek je alles over het belangrijkste orgaan in je lichaam: het hart. Op een speelse wijze maak je in dit grote boek kennis met het hart. Dat doen de auteurs door vanuit een verhaal te werken; het verhaal van hartsvrienden Mila en Amor.


Mila en Amor gaan van kamer naar kamer in het kasteel en beleven van alles. Het zijn eigenlijk simpele dingen, zoals hout naar Simon de stoker brengen voor warmte in het kasteel of lekker sporten boven op het kasteel. Je leest steeds een stukje van het verhaal met daaromheen informatieve tekst. Alle activiteiten in het verhaal zijn namelijk gekoppeld aan informatie over het hart die in kleine blokjes tekst verspreid over de pagina staan. Het gaat over je hart dat bloed door je lichaam pompt, over brandstof voor je hart, over een gezond hart, over hoe je hart werkt met alle kamers en aders, maar ook over spanning in je hart, verliefdheid en een ziek hart. Zo maar een greep uit een aantal onderwerpen.


Door de afwisseling tussen het verhalende en het informatieve is dit een boek dat kinderen zal boeien. Het geeft net even dat beetje extra door vanuit een verhaal ingewikkelde dingen uit te leggen. De woordspellingen daarbij en de fonetische schrijfwijze van sommige moeilijke woorden, maken het extra toegankelijk.


Dit boek valt of staat met de gedetailleerde en soms grappige illustraties van Tjarko van der Pol. Het samenspel tussen tekst en beeld is krachtig. Steeds komt het kasteel terug en steeds ligt het accent net even ergens anders op in de tekening van het kasteel. Daarnaast zie je illustraties van het hart, van de bloedsomloop en andere passende illustraties die het onderwerp verduidelijken.


Geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 6 om voor te lezen en vanaf een jaar of 8 om zelf te lezen. Goed om in te zetten bij thema's als het hart, gezond leven, beweging, gezondheid en het menselijk lichaam.





Schrijver: Marja Baseler & Annemarie van den Brink

Illustrator: Tjarko van der Pol

Jaar: 2023

Genre: non-fictie/ fictie

Leeftijd: 6+/ 8+

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page