top of page

Joes de poes van Suzanne Weterings

'Joes de poes' is een bijzonder mooi opgebouwd prentenboek dat opvalt vanwege de ritmische tekst en de kleurrijke illustraties. Door het sterke samenspel tussen tekst en illustraties voel je de liefde die een meisje heeft voor haar poes.


Het verhaal start met een prachtig, kleurrijke spread waarop je een meisje liefdevol ziet kijken naar een poes. De blosjes op het gezicht en de vertederende blik van zowel poes als kind, zijn om vrolijk van te worden. Voor het geval dat beeld nog niet duidelijk genoeg was, kun je lezen dat de poes die je ziet de 'aller-, aller-, allerliefste poes' is volgens het meisje. Op de volgende bladzijde leer je Joes net even wat beter kennen en dat het een lieve poes is, wordt nog eens benadrukt. Maar dan gaat het mis. 'Ai, ai, Joes, doe toch niet', staat dikgedrukt en niet voor niets, want ineens ontstaat er chaos, Joes de poes doet iets stouts en lijkt wel een tijger. Je ziet vervolgens boze gezichten en een blije poes. Een heerlijk contrast. Deze gebeurtenis herhaalt zich nog een aantal keer en zorgt voor enige voorspelbaarheid wat voor jonge luisteraars heel fijn is. En ondanks die voorspelbaarheid in opbouw, zitten er genoeg verrassingen in het boek, want elke keer is iets anders de oorzaak van de verandering die in Joes plaatsvindt. Die verandering is steeds heel voorzichtig en speels in beeld gebracht, waardoor kinderen wel door hebben dat deze poes zeker geen echte tijger is; de poes heeft karaktertrekjes die een tijger ook heeft. Een mooi aanknopingspunt om met jonge kinderen te bespreken, want zijn er nog meer overeenkomsten en verschillen tussen een poes en een tijger? Toch is dit niet per se wat het boek duidelijk lijkt te maken. Het verhaal stuurt meer aan op het feit dat je ondanks vervelende eigenschappen, in dit geval het wilde tijgergedrag van een poes, juist nog steeds liefde kunt voelen. Een kleine boodschap die mooi, lief verpakt is. Hierdoor kun je zowel met jonge kinderen als met oudere kinderen alle kanten op met dit verhaal.

Niet alleen het fijne ritme, de herhaling en de relatief eenvoudige tekst, maken het een sterk geheel, juist ook het samenspel met de mooie kleurrijke illustraties. Daarnaast is de opbouw in de illustraties ook heel sterk, want de goed oplettende kijker ziet vanaf de eerste bladzijde al kleine aparte verhaaltjes en de komende verrassingen al in beeld. Goed kijken dus! De variatie in de illustraties die Myriam Berenschot heeft aangebracht door gebruik te maken van diverse technieken maakt het boek een waar feestje en een kunstwerkje op zich.




Schrijver: Suzanne Weterings

Illustrator: Myriam Berenschot

Jaar: 2024

Genre: prentenboek

Leeftijd: 3+

Uitgeverij: Gottmer


bottom of page