top of page

Ik wil een hond van John Agee

'Ik wil een hond' is een lief, grappig, vindingrijk en creatief prentenboek met rustige en relatief grote illustraties waarbij vooral de gezichtsuitdrukkingen opvallen. Jon Agee laat je niet alleen glimlachen, maar ook verrassen. Het boek heeft namelijk veel leuke wendingen die je niet direct ziet aankomen.


Het verhaal in dit boek start al op de schutbladen (en eindigt daar ook weer). We zien een meisje dat naar 'Dierenasiel Beestenboel' gaat. Een heerlijk eigenwijs en volhardend meisje, zo blijkt al snel. Haar boodschap is duidelijk: 'ik wil een hond'. Het grappige is dat al snel duidelijk wordt dat de meneer van het dierenasiel de boodschap niet echt heeft begrepen. En dat terwijl haar boodschap voor kinderen die luisteren naar dit verhaal, waarschijnlijk al meteen duidelijk was; het is niet voor niets de titel van het prentenboek. De meneer komt met allerlei bijzondere dieren op de proppen, dieren die je niet verwacht in het dierenasiel. Hij haalt onder andere een miereneter, een babybaviaan en een dode(!) goudvis van achteren op; van achter een eenvoudig geïllustreerde deur waar dus vele geheimen verborgen lijken te zitten. Het meisje houdt voet bij stuk, ook al hebben al deze dieren iets wat een hond ook heeft, want volgens de meneer kwispelt de goudvis net als een hond en rent de babybaviaan net als een hond achter de bal aan. Prachtig hoe bij elk dier dat de man ophaalt, het meisje bozer gaat kijken. Helemaal als de man aan komt zetten met een dier dat verkleed is als hond. Dat is meteen een mooie gelegenheid om kinderen te laten raden welk dier eronder kan zitten, want hoe kan het dat het meisje zo goed en snel ziet welk dier eronder verstopt zit? Heel begrijpelijk dat het meisje nóg bozer wordt. Schitterend hoe de man vervolgens schrikt van de vraag of de man eigenlijk wel een hond heeft. De verbaasde blik die overgaat in een teleurgestelde blik is mooi geïllustreerd. Als het meisje dan uiteindelijk wil gaan, vraagt de man wat zij zo bijzonder vindt aan een hond. Ze geeft een voor veel kinderen herkenbaar antwoord, waarna een prachtig slot volgt. Eén ding is zeker: ze gaat met een dier naar huis, maar met welk dier?

Een heerlijk voorleesboek, waar kinderen vanaf een jaar of 4 van zullen smullen. Helemaal omdat dit boek interactie en dus vele reacties uitlokt. Ideaal om te gebruiken in de Kinderboekenweek 2024, maar ook als het gaat om huisdieren, voet bij stuk houden of je aanpassen.





Auteur: Jon Agee

Vertaler: Nicolette Hoekmeijer

Jaar: 2024

Genre: prentenboek

Leeftijd: 4+

Uitgeverij: Boycott

Comments


bottom of page