top of page

Hoe? van Hartog & Hartog

Aby en Sander Hartog hebben met 'Hoe?' een toegankelijk, visueel aantrekkelijk, en uitdagend informatief boek gemaakt waarin zij antwoorden uitwerken op de meest uiteenlopende vragen. Niet alleen de vragen zijn erg creatief bedacht; de antwoorden zijn misschien nog wel creatiever.


Je vindt in dit boek 44 vragen mét antwoorden die onderverdeeld zijn in acht thema's: eten, lichaam, alledaagse vaardigheden, maatschappij, psychologie, sociaal, techniek en overig. Doordat de thema's en vragen zo divers zijn, kan het bijna niet anders dat eigenlijk iedere lezer zich wel kan identificeren met een of meerdere vragen in dit boek. Grote kans dus dat kinderen één of meerdere vragen die in dit boek centraal staan herkennen, want het zijn vragen die passen bij kinderen (van diverse leeftijden). Denk aan vragen als 'Hoe maak je kauwgum?', 'Hoe maak je poep of kak?', 'Hoe word je onzichtbaar?', 'Hoe los je armoede o?', 'Hoe word je gelukkig?' en 'Hoe maak je een olifant?' De antwoorden gaan alle kanten op en zijn vaak erg grappig, maar wel realistisch. Zo gaan de auteurs bij de vraag 'Hoe kom je in de gevangenis?' maar heel kort in op het antwoord dat je als lezer verwacht en beschrijven ze juist wat meer achtergrondinformatie over gevangenissen en straf. Het is geen boek dat bij elke vraag kant en klare antwoorden of stappenplannen aanbiedt hoe iets moet of hoe iets werkt en niet elke vraag geeft daarmee waarschijnlijk het antwoord wat je verwacht. Wat ze wel duidelijk doen is de waarheid vertellen, ook al is de invalshoek van een het antwoord net even anders. Maar juist dat maakt dit een ontzettend goed boek.


De pakkende schrijfstijl van de auteurs zorgt ervoor dat je je als lezer regelmatig aangesproken voelt. Een glimlach zal dan ook niet ontbreken bij het lezen van sommige antwoorden. Aan de andere kant zijn sommige antwoorden wat vies, dus niet elk uitgewerkt antwoord is even grappig. Die afwisseling is heel goed bedacht en maakt dit meer dan een simpel informatief boek. De illustraties en vrolijke vormgeving van Eska, maken het boek helemaal af. Fijn overzichtelijk, grappig met af en toe een heerlijke humoristische inslag.

Dat het een leerzaam boek is mag duidelijk zijn. Waarschijnlijk weten kinderen na het lezen van dit boek bijvoorbeeld hoe zij hagelslag kunnen maken en hoe ze een knijper kunnen maken. Maar ook staan er tips in hoe je bijvoorbeeld een beroep kunt kiezen of hoe je makkelijk een T-shirt kunt vouwen. De laatste vraag is misschien wel het meest bekend of juist het meest leuk, want hoe lang is nu een Chinees?


Je kunt veel kanten op met dit boek. Uiteraard kun je het gewoon voorlezen of zelf lezen, maar je kunt er ook mooie opdrachten aan koppelen. Zo zou je sommige vragen zelf kunnen uitproberen in de klas of thuis. In de klas kun je dan een aantal vragen over groepjes verdelen, waarma je kinderen eerst zelf antwoorden laat vinden op de vraag of je geeft aan het eind van de dag een vraag mee en komt er de volgende dag op terug: wie heeft het antwoord? Grote kans dat de antwoorden niet allemaal hetzelfde zijn als in dit boek. En is één antwoord dan het juiste?




Schrijver: Aby Hartog & Sander Hartog

Illustrator: Eska (Sandra Kok)

Jaar: 2024

Genre: non-fictie

Leeftijd: 8+

Uitgeverij: Pelckmans

Comments


bottom of page