top of page

Het wonder van jou en je biljoenen bewoners van Jan Paul Schutten


Net als in het eerdere verschenen 'Het raadsel van alles wat leeft' neemt Jan Paul Schutten je weer mee op een adembenemende reis, alleen is het nu geen reis gericht op evolutie en dus het ontstaan van de aarde, maar nu leer je allles over het menselijk lichaam. De reis is op dezelfde manier vormgegeven aan de hand van hoofdstukken en paragrafen die allerlei antwoorden op vragen behandelen, waarbij de wisselwerking tussen de aansprekende tekst van Jan Paul Schutte en de bijzondere tekeningen van Floor Rieder weer ijzersterk is.


In 10 delen lees je niet alleen feiten die je misschien al weet over het menselijk lichaam, maar je leest juist ook veel verrassend nieuwe dingen; spannende en leuke weetjes. Het boek gaat onder andere over je cellen, je hersenen, je hart, je longen, je buik, je huid en haar, je zintuigen, je houding en over overleven of nieuw leven. Elk deel behandelt een specifiek onderwerp over je lichaam en is onderverdeeld in paragrafen die elk een of meerdere vragen beantwoorden. Denk aan vragen zoals, 'waarom je darmen slimmer zijn dan je zou denken', 'waarom de ene slaan de andere niet is', waarom je mond op een gitaar lijkt', waarom alleen domme mensen op de grond spugen', 'waarom je handen handig zijn' en 'waarom je op je verjaardag op spruitjes moet trakteren'. Het zijn vragen die veel kinderen interessant zullen vinden waarbij het antwoord kort maar krachtig wordt uitgewerkt al dan niet voorzien van een sprekende illustratie van Floor Rieder.


De wijze van schrijven is aantrekkelijk, onder andere door het gebruik van 'je' en 'we'; je hebt echt het idee dat de schrijver naast je zit en je meeneemt op reis door het menselijk lichaam. Je krijgt heel veel feitjes en anekdotes voorgeschoteld, soms heel feitelijk, wetenschappelijk verteld, maar vaak wat luchtig. Jan Paul Schutten heeft voor kinderen vanaf een jaar of 9 een perfecte toon gevonden en door de vele feiten en de rijke taal, is dit een ideaal boek. Af en toe spreekt hij de lezer zelf aan met pakkende zinnen of opdrachtjes zoals 'Hou je adem eens een tijdje in en lees verder als je het bijna niet meer volhoudt...Even nog... Even nog... Hou je het bijna niet meer vol?' of 'Doe eens gek. Ja echt, doe maar. Maak eens heel snel allerlei rare bewegingen. En nog een paar. Ik wacht wel even'. Jan Paul Schutten zorgt ervoor dat kinderen nieuwsgierig worden en meer willen weten door de fijne manier van schrijven. En dat ondanks de dikte van dit boek...


Uiteraard kun je dit boek inzetten als je het hebt over het menselijk lichaam, maar bijvoorbeeld ook bij geschiedenis (hoe onderzocht men vroeger lijken) en als je het hebt over virussen, cellen, moleculen, ziektes en eten en drinken. Maar ook goed in te zetten als voorleesboek! Maak kinderen nieuwsgierig naar iets uit dit boek en lees een vraag voor, laat hen daarover nadenken en lees later op de dag het antwoord voor. Grote kans dat veel kinderen aan je lippen hangen. Twee vliegen in één klap: kennis vergaren en meer leesplezier.


Meer ideeën wat je met een boek als dit kunt doen? Zie de tips bij 'De kracht van informatieve kinderboeken'.





Schrijver: Jan Paul Schutten

Illustrator: Floor Rieder

Jaar: 2015

Genre: non-fictie

Leeftijd: 9+

Uitgeverij: Gottmer

bottom of page