top of page

Het spel van Westing van Ellen Raskin

Voor elke lezer die houdt van puzzelen en van detectives is 'Het spel van Westing' een enorme aanrader. Eigenlijk is het nergens mee te vergelijken, want het is in alles een erg uniek boek, maar áls het dan toch moet: mix een beetje van Poirot en een beetje van Sherlock en je hebt dit boek.


Een bijzonder eigengereid clubje mensen komt te wonen (en te werken) in een luxueus flatgebouw, genaamd Sunset Towers. Die groep mensen is heel divers: een rechter, een portier, een dame die uit de hoogte doet, een jongen in een rolstoel, een directiesecretaresse en kleermaakster, een kokkin, een restauranthouder, een podoloog en vele anderen. Wat zij niet weten, maar wat wij als lezers wel door hebben, is dat deze mensen zelf zijn uitgezocht door ene Barney Nordstrom om hier te gaan wonen en/of werken. Ze komen vlakbij het huis van Westing te wonen en juist om dat huis en zijn bewoner draait dit verhaal. Wat blijkt, de zestien bewoners of werknemers van de flat zijn allemaal op de een of andere manier erfgenamen van meneer Westing, van de overleden, vermoorde Westing wel te verstaan. Vanaf het voorlezen van het testament van Westing begint een mysterieus spel; een puzzel die de diverse bewoners moeten oplossen volgens de instructies van de overleden Westing. Iedereen wil het raadsel oplossen en dat gaat niet zonder slag of stoot. Ziekenhuisbezoekjes en nóg een moord zijn maar een paar voorbeelden. Zonder te veel weg te geven: duidelijk mag zijn dat het spel spannend is en de uitkomst erg onvoorspelbaar. Langzamerhand leer je de personages beter kennen, ontdek je steeds meer verbanden tussen de personages en zit je op het puntje van je stoel om achter de moordenaar van Westing te komen.


Het verhaal leest vlot, maar vraagt wel om volledige aandacht vanwege de tijdsprongen die tussendoor veel voorkomen, en de soms ingewikkelde puzzels of gedachtegangen van de personages. Juist door de combinatie van humor, spanning en vreemde gebeurtenissen blijf je geboeid en is wegleggen best lastig. Adviesleeftijd is voor 10+, toch zou ik dit boek vanwege de vaart van het verhaal, de zinsconstructies en de woorden die gebruikt worden juist aanraden voor kinderen vanaf de middelbare school én voor elke volwassen lezer. Een boek om van te smullen, zo mysterieus en divers. Niet zo gek dus dat dit boek als nummer negen op een Amerikaanse lijst met de beste jeugdboeken ooit staat én dat het is bekroond met de Newbery Medal, de oudste en belangrijkste Amerikaanse prijs voor het beste jeugdboek.





Schrijver: Ellen Raskin

Vertaler: Dirk-Jan Arensman

Jaar: 2024

Genre: fictie

Leeftijd: 10+/12+

Uitgeverij: Nieuwezijds

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page