top of page

Het Ministerie van Oplossingen en het dagboek van Benjamin Silver van Sanne Rooseboom


'Het Ministerie van Oplossingen en het dagboek van Benjamin Silver' is het zesde deel in de serie 'Het Ministerie van Oplossingen'; een heel toegankelijk, realistisch spannende en avontuurlijke serie voor kinderen vanaf een jaar of 9. Even kort iets algemeens over de serie, mocht je de serie niet kennen: Nina, Alfa, Ruben en Kai zijn vier kinderen die samen met de stokoude dames Vis en Tirza mensen stiekem helpen. Want dat is wat ze doen als ambtenaren van het Ministerie. Alleen een beetje jammer dat ze altijd gedwarsboomd worden door Zilvermannen. Zij vinden dat mensen zelf alles moeten (leren) oplossen; mensen helpen moet je dus niet doen.


Het verhaal in dit deel, gaat om een vreemd dagboek van Benjamin Silver, de oprichter van de Zilvermannen. Een zoon van een Zilverman die ze kennen van een andere zaak, komt naar het huis van mevrouw Vis (noem het gerust het hoofdkwartier van het Ministerie van Oplossingen) en brengt hen dit dagboek. Doordat je steeds wat fragmenten leest, voel je aan dat het een belangrijk dagboek is. Je voelt aan dat dit dé zaak der zaken gaat worden (niet zo gek natuurlijk met zo'n titel die er al naar verwijst). Maar eigenlijk zijn de kinderen ook bezig met een andere zaak: ze proberen een speelgoedwinkel te redden. Er komt niemand en dat is geen goede zaak. Die afwisseling tussen het lezen van de dagboekfragmenten en de plannen en acties voor de winkel, zijn een welkome afwisseling. Tót ze besluiten naar Brussel te gaan, vanaf dan wordt dat hét verhaal. Daar lijkt namelijk iets heel bijzonders aan de hand te zijn wat te maken heeft met de Zilvermannen én het dagboek. En het avontuur dat ze daar beleven is er weer een dat verrast en een originele uitwerking heeft.


Dit zesde deel is spannend waarbij vooral de opbouw naar de oplossing heel sterk is uitgewerkt. Je blijft lezen en wilt weten wat er gaat gebeuren. De schrijfwijze is heel aantrekkelijk, rijk en sterk. Onbekende woorden worden heel natuurlijk in het verhaal uitgelegd en er zit veel interactie in het boek. De toon is precies goed, veel humor, spanning en avontuur. Elk hoofdstuk begint met een prachtige tekening van Mark Janssen die het hoofdstuk goed samenvat; grappig en uitnodigend tegelijkertijd. Daarnaast staan er nog illustraties in die net even anders waardoor je ziet dat ze bij het dagboek van Bejamin Silver horen. Heel mooi dat contrast


Mocht je de andere delen niet hebben gelezen, dan is dat niet een heel groot probleem, want je krijgt door de gesprekken tussen de hoofdpersonen veel benodigde informatie en in elk boek staat een andere zaak centraal.

Schrijver: Sanne Rooseboom

Illustrator: Mark Janssen

Jaar: 2024

Genre: fictie

Leeftijd: 9+

Uitgeverij: Van Goor








Comments


bottom of page