Bij de titel van dit boek moest ik aan 'het meisje met het rode haar' denken. Misschien is dat niet zo'n gekke associatie, want in dit boek gaat het ook over een meisje in het verzet. Want dat was Hannie Schaft, het meisje met het rode haar, ook; een meisje in het verzet. Die associatie blijkt uiteindelijk terecht. Hannie krijgt namelijk óók een rol in dit boek.
Een bijzonder goed boek over het verzet in de Tweede Wereldoorlog door de ogen van Freddie, een meisje in de bloei van haar leven. Extra bijzonder omdat het boek gebaseerd is op waarheid en de grote lijn dus klopt. Het waargebeurde verhaal van een van Nederlands jongste verzetsmeisjes, Freddie Oversteege en haar zus Truus worden gecombineerd uitgewerkt in dit boek. In het boek staat zowel voorin als achterin dat het fictie betreft en dat er elementen en personages zijn toegevoegd voor de loop van het verhaal.
Als de jonge zussen Freddie en Truus worden gevraagd door Frans om in het verzet te gaan, twijfelen ze geen moment. Ze zijn dochters van een communistische moeder en willen vechten tegen de 'moffen'. Ze krijgen veel diverse opdrachten, van simpele en gevaarlijke opdrachten tot een moord plegen. Naarmate het verhaal vordert, voel je de ernst van de situatie meer en meer. De harde realiteit wordt niet geschuwd. De afschuwelijke gebeurtenissen zijn zeker niet geromantiseerd. Truus en Freddie moeten steeds van slaapplek wisselen en ze beseffen steeds vaker en meer dat niemand te vertrouwen is. Zelfs hun eigen verzetsgroep wordt op een dag verraden en groepsleden opgepakt en vermoord. De verhaallijn van Freddie en Peter is een goede toevoeging, omdat verliefdheid zeker bij deze leeftijd een rol speelt en ontdekt mag worden.
Knap hoe Wilma Geldof de sfeer ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in Haarlem en omstreken neer weet te zetten. Ondanks de vaart van het verhaal en de vlotte schrijfstijl krijg je veel mee van hoe het in die tijd is geweest.