top of page

Het jaar van Bonk van Tiny Fisscher

Als je 'Mijn jaar in een tent' van Tiny Fisscher al eens hebt gelezen, zal de meeste inhoud van dit boek je niet vreemd voorkomen. In 'Mijn jaar in een tent' lees je het verhaal van Zwaan die een jaar in een tent gaat slapen om geld in te zamelen voor kinderen in vluchtelingenkampen. Ze slaapt in haar tent in de achtertuin van haar ouders en laat die achtertuin nou uitkijken op het huis van Mary en Paul. Het huis waar Bonk (echte naam Finn) tijdelijk woont. En juist over deze Bonk gaat het verhaal in 'Het jaar van Bonk'. Je leest nu niet (alleen) het verhaal van Zwaan, maar dat van Bonk, waarbij beide verhaallijnen op goed doordachte wijze elkaar raken. Een geheel ander perspectief dus.


Bonk woont niet zomaar tijdelijk bij zijn oom en tante. Je krijgt al snel door dat hij het moeilijk heeft. Zijn situatie grijpt je aan. Hij kan namelijk niet thuis wonen vanwege allerlei problemen met zijn ouders en daarom woont hij nu bij zijn oom en tante op het platteland. Toch bevalt het wonen hier hem steeds beter. Hij groeit en komt tot rust. Hij wordt steeds beter in contact maken met anderen, onder andere met Zwaan en met klasgenoot Yao en beetje bij beetje kun je lezen hoe de relatie met zijn ouders steeds iets beter wordt. De ontwikkeling die Bonk doormaakt in dit boek is indrukwekkend.


Het verhaal is geschreven vanuit de twaalfjarige Bonk die voor een twaalfjarige soms best wat ingewikkelde woorden gebruikt, zoals 'compartimenten' en 'iemand aftroeven'. Als je verder komt in het verhaal wordt wel duidelijk dat Bonk een slimme jongen is en veel weet. Niet zo gek dus dat hij zo'n goede woordenschat heeft. Dat merk je ook aan zijn schriftje dat hij volschrijft met allerlei informatie over voornamelijk vogels.

Het boek is opgedeeld in maanden, die worden ingeleid met wat informatie over de maand, alles vanuit Bonk geschreven. Dat is goed te zien aan de lijntjes van het schriftje op de achtergrond. Op bladzijde ernaast staat steeds één mooie en sierlijke vogel afgebeeld. Die tekeningen van Sophie Pluim zijn een prachtige toevoeging, want Bonk is toch echt een vogelliefhebber.


Het is Tiny Fisscher goed gelukt meerdere belangrijke thema's aan te snijden, zoals zelfacceptatie, vriendschap en je plek vinden in de wereld. Door haar toegankelijke en tegelijkertijd indringende schrijfstijl laat het verhaal je niet los. Fijn daarbij is de soms wat subtiele humor, die het toch ietwat beladen verhaal luchtiger maakt. Kijk alleen maar naar de leuke uitspattingen van Zwaans broertje Roek of de soms grappige, en uitdagende gesprekken die Zwaan en Bonk voeren.


Heel knap gedaan om een nieuw verhaal te schrijven waarvan de verhaallijn door een al bestaand boek loopt. Helemaal omdat het boek goed los te lezen is van 'Mijn jaar in een tent'.





Schrijver: Tiny Fisscher

Illustrator: Sophie Pluim

Jaar: 2024

Genre: fictie

Leeftijd: 10+

Uitgeverij: Volt

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page