'Het huis van Vasha' is een prachtig vormgegeven met een indringende, maar ook liefdevolle boodschap. Een boek voor jonge kinderen over een actueel en moeilijk onderwerp waarbij deze dappere poging om het toegankelijk te maken voor jonge kinderen, goed gelukt is.
In dit prentenboek maken we kennis met Vasha. Vasha heeft iets weg van een wolf en woont in een huisje aan de rivier. Als op een dag na het horen van rollende donder, allerlei dieren met hun koffers langs komen rennen, blijkt al snel dat die rollende donder geen 'gewoon' onweer is, maar het leger. Vasha is dapper of koppig, noem het zoals je wilt, maar ze blijft in haar huisje. Ze zingt zichzelf moed in met een lied waarin ze vraagt om een muur om haar huisje heen. De volgende dag staat er een herder met een geit voor de deur. Ze vangt hem op. Er komen elke dag daarna steeds weer nieuwe vluchtelingen. Het huis van Vasha wordt een toevluchtsoord voor mensen die vluchten, terwijl het leger steeds dichterbij komt. Vasha blijft met haar gasten het lied zingen, tot er iets magisch moois gebeurt. Het lied dat meerdere keren in het boek voorkomt, is een teken van hoop en troost. Vasha wil dat haar huis beschermd wordt voor de oorlog en dat gebeurt, maar niet meteen en niet zoals je verwacht.
Irina Filcer heeft kort maar krachtig steeds met elke nieuwe vluchteling een andere reden van vluchten weergegeven, zoals mensen nu ook kunnen hebben. Zo is het huis van kunstenaar Stef in brand gestoken en is een meisje haar ouders kwijt. Je voelt het verdriet niet alleen door de woorden, maar nog meer door de beeldende illustraties. Irina Filcers illustraties zijn rijk aan detail en ademen een unieke sfeer. Elke bladzijde voelt als een apart kunstwerk.
De manier waarop Irina Filcer (in samenwerking met Aart Kramer) dit verhaal heeft vormgegeven is artistiek en bijzonder. De beelden zijn kunstzinnig en warm, ondanks de zwaarte. De personages bijzonder treffend en niet standaard. Vooral Stef is prachtig geïllustreerd. Die sluit je zo in je hart. Meest uniek zijn de illustraties zonder tekst, die een krachtig verhaal vertellen, dat niet in woorden uit te drukken is.
Voor jonge kinderen kan de ervaring van dit boek dubbel zijn. Aan de ene kant het warme hartelijke gevoel, tegenover de dreiging die voortdurend aanwezig is. Voor kinderen die een dreigende situatie hebben meegemaakt of de beelden daarvan op hun netvlies hebben, kan dit boek misschien te overweldigend zijn. Maar het kan juist ook een boek zijn om het gesprek aan te gaan over deze onderwerpen. Vanwege deze redenen zou dit juist ook een geschikt prentenboek voor oudere kinderen kunnen zijn dan voor jongere kinderen.
Auteur: Irina Filcer & Aart Kramer
Jaar: 2024
Genre: prentenboek
Leeftijd: 5+
Uitgeverij: De Eenhoorn