'Het grote Rijksmuseum voorleesboek' bevat 25 verhalen bij 25 beroemde schilderijen uit het Rijksmuseum. Ze zijn geschreven door 25 kinderboekschrijvers. Op de voorkant en achterkant van het boek staat 'de beste kinderboekenschrijvers...', dat zou de indruk kunnen wekken dat dat nu nog steeds (@2024) de 25 beste kinderboekenschrijvers zijn en dat is maar de vraag, want het boek is verschenen in 2013. Laten we het houden op 25 ontzettend goede en ervaren kinderboekenschrijvers. Onder andere Arend van Dam, Bibi Dumon Tak, Hans Hagen, Joke van Leeuwen, Mirjam Oldenhave, Jan Paul Schutten, Edward van de Vendel en Jacques Vriens hebben een eigen invulling aan een schilderij uit het Rijksmuseum gegeven, wat resulteert in een zeer gevarieerd en aantrekkelijk boek.
Dit boek is een feest om (voor) te lezen. Je kunt er net, als in een museum, lekker in ronddwalen. Het Rijksmuseum heeft uiteraard veel meer schilderijen dan deze 25 en een verantwoording waarom deze 25 schilderijen zijn uitgekozen door de schrijvers of de uitgever of het Rijksmuseum ontbreekt in dit boek. Dat deze 25 schilderijen divers zijn, is in ieder geval duidelijk én dat er best wat bekende schilderen in staan. Dat zou een bijdrage gehad kunnen hebben aan de keuze.
Bij bekende schilderijen zoals 'Het melkmeisje' van Johannes Vermeer, 'De Nachtwacht' van Rembrandt van Rijn, 'De bedreigde zwaan' van Jan Asselijn en 'Het vrolijke huisgezin' van Jan Havicksz. Steen staan eigentijdse verhalen. Maar ook wat meer onbekende schilderijen zoals 'Stilleven met kazen' van Floris Claesz. van Dijck, 'Het Sint-Nicolaasfeest' van Jan Havicksz. Steen en 'Meisje in witte kimono' van George Hendrik Breitner krijgen een eigen verhaal. Die afwisseling is fijn, vooral omdat veel kinderen veel schilderijen (nog) niet zullen kennen. Het zijn verhalen die passen bij toen, bij vroeger of bij nu. Dat maakt dit boek bij uitstek een ideaal voorleesboek voor oudere kinderen. Ze leren tegelijkertijd iets over het nu of juist over hoe vroeger dingen gingen aan de hand van het schilderij én het verhaal. Het is goed gelukt om een schilderij in deze tijd te plaatsen of om een verhaal achter het schilderij te bedenken. Zo is het verhaal van Jan Paul Schutten 'Verstopt onder het ontbijtje' bij het schilderij 'Stilleven met kazen' heel vindingrijk. Jan Paul Schutten geeft zijn versie van het ontstaan van de rommelige tafel met eten. Het verhaal dat hoort bij 'Het gestoorde pianospel' van Willem Bartel van der Kooi heeft daarentegen weer een invulling gekregen die past bij de huidige tijd. Jacques Vriens heeft het over een computer, die in 1813 toch echt nog niet bestonden. Ook de enige echte Jubelientje van Hans Hagen heeft een hoofdrol in het verhaal dat Hans Hagen schreef bij het schilderij 'Portret van een meisje in blauw'. Die afwisseling is de kracht van dit boek. Naast het feit dat de verhalen natuurlijk erg creatief en origineel zijn.
Uiteraard valt er veel te doen met dit boek: welk (eigen) verhaal zouden kinderen kunnen bedenken bij een verhaal? En is dat dan ook hetzelfde als het verhaal van de schrijver? Daarnaast kun je dit boek gebruiken ter voorbereiding aan een bezoek aan het Rijksmuseum. Een handige website daarbij vind je hier. Een mooie overzichtelijke site waar je precies ziet waar de schilderijen hangen, waar je meer informatie over het schilderij leest en audiofragmenten kunt beluisteren. Je kunt het boek ook gebruiken om kunststijlen te leren herkennen en kunstsmaken te leren ontwikkelen: wat vinden kinderen mooi of niet mooi en waarom? Uiteraard kun je dit boek ook bij lessen geschiedenis inzetten, aangezien er vele perioden aan bod komen in dit boek en kenmerken van bepaalde tijden in schilderijen of in verhalen terug te vinden zijn.
Meer lezen? In 2019, het jaar van Rembrandt, verscheen 'Het grote Rembrandt voorleesboek'.
Schrijvers: Marion van de Coolwijk, Arend van Dam, Fred Diks, Bibi Dumon Tak, Hans Hagen, Rindert Kromhout, Sjoerd Kuyper, Joke van Leeuwen, Ted van Lieshout, Koos Meinderts, Mirjam Oldenhave, Francine Oomen, Jan Paul Schuten, Harmen van Straaten, Jacques Vriens, Pieter Feller, Thijs Goverde, Sylvia Vanden Heede, Marjolijn Hof, Vivian den Hollander, Joke Reijnders, Daan Remmerts de Vries, Edward van de Vendel, Kaat Vrancken en Imme Dros.
Illustrator: Charlotte Dematons (voorkant)
Jaar: 2013
Genre: voorleesverhalen
Leeftijd: 9+
Uitgeverij: Rubinstein