top of page

Het geheim van Europa van Rob Heirbaut & Danny De Vos

'Het geheim van Europa' is een boek dat aardig wat belangrijke regels en andere zaken binnen de Europese Unie uitlegt op een toegankelijke manier. Fijn, want veel kinderen zullen nog lang niet alles begrijpen over Europa en daar komt dus een beetje verandering in met dit boek. Een beetje, want zeker niet alle wetten en regels en dergelijke staan in dit boek en dat is misschien maar beter ook. In 'Het geheim van Europa' lees je zeventien verhalen die informatie geven over Europa. De verhalen dienen als uitgangspunt om regels of wetgeving uit te leggen. Elk hoofdstuk start met een verhaal waarin kinderen een hoofdrol spelen, waarna op de bladzijden erna in blokjes tekst het een en ander wordt uitgelegd in begrijpelijke, heldere taal. Een mooie afwisseling tussen verhalen en informatieve tekst waardoor goed inzichtelijk wordt hoe (op bepaalde onderdelen) de Europese Unie werkt.


De verhalen behandelen diverse thema's. Je leest bijvoorbeeld over botersmokkelaars, het verdwijnen van grenzen, wat het Europees parlement is, het verbod op discriminatie, regels met betrekking tot speelgoed, de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en zaken die te maken hebben met klimaat, zoals het doel om Europa klimaatneutraal te krijgen in 2050 en het verbod op plastic wegwerpplastic. Doordat de verhalen vanuit ervaringen en gebeurtenissen van kinderen zijn geschreven én doordat veel personages in volgende verhalen terugkomen, leest het geheel erg prettig. Zo komen er kinderen in voor die bijvoorbeeld met elkaar in de klas zitten of die een relatie hebben met andere personages uit een eerder verhaal. Op die manier zijn de verhalen toch enigszins verbonden. Wat je verder merkt aan de verhalen is dat niet alles even eenvoudig of makkelijk is; je kunt het niet iedereen in de Europese Unie naar de zin maken.


Bij veel onderwerpen merk je dat de link met België en Nederland aanwezig is, waardoor het boek goed past in beide landen. Toch merk je dat de meeste informatie gekoppeld wordt aan België; niet zo gek want het boek is uitgegeven door een Belgische uitgever. Dit boek past dus wel het best in België, maar kan zeker ook een aanwinst zijn voor het onderwijs in Nederland, want meerdere keren worden voorbeelden van Belgie én Nederland gegeven. Die insteek is bij veel verhalen heel fijn en had bij elk verhaal wel mogen staan.


De kleurrijke illustraties van Leslie Saurus maken het geheel net even wat speelser en sfeervoller, zodat het niet een kaal verhaal blijft. Bij elk verhaal staat ten minste één grote illustratie die het verhaal goed samenvat.


Je kunt veel kanten op met dit boek. Uiteraard kun je het inzetten als je het hebt over regels en wetten of als je het hebt over Europa/ de Europese Unie. Je zou bijvoorbeeld eerst een verhaal kunnen voorlezen en de kinderen daarna de opdracht kunnen geven om erachter te komen welk onderwerp over de EU centraal staat. Vervolgens kun je de kinderen daar meer informatie over laten opzoeken, ze iets hierover laten presenteren of er iets over maken (bijvoorbeeld een lapbook/ mindmap etc) of je kunt er opdrachten aan koppelen. Opdrachten die vragen beantwoorden als: hoe ziet jouw ideale Europa eruit? Bij het ene verhaal is dat een fikse uitdaging, bij het andere verhaal ligt het voor de hand.





Schrijver: Rob Heirbaut & Danny De Vos

Illustrator: Leslie Saurus

Jaar: 2024

Genre: fictie/ informatief

Leeftijd: 10+

Uitgeverij: Davidfonds Infodok

bottom of page