top of page

Het Ei-incident van Ziggy Hanaor & Daisy Wynter

'Het is belangrijk om voorzichtig te zijn. Maar als je te voorzichtig bent, heb je nooit meer pret!'


'Het Ei-incident' is een grappig en aantrekkelijk verhaal gebaseerd op Humpty Dumpty, het fictieve ei-wezen uit een Engels rijmpje. Dit stripachtige boek zorgt met zijn humor en heldere, vrolijke illustraties voor gegarandeerd leesplezier.


Het boek start direct al kostelijk, want we zien twee overbezorgde ouders, vader ei en moeder ei aan tafel zitten met kind ei Humbert. Overbezorgd zijn ze niet voor niks, want stel dat hun kind ei breekt! Aangezien zijn oom ooit van een muur is gevallen en kapot ging, schreeuwen zijn ouders als hij naar buiten gaat, dat hij nooit op een muur mag zitten. Maar als je goed leest, mag hij eigenlijk helemaal niks. En dan wensen ze hem ook nog 'veel plezier' bij het weggaan. Dat lijkt haast onmogelijk, maar hij gaat toch. Je ziet dat hij het allemaal maar heel spannend vindt. De weg die hij wandelt, is dan ook heerlijk ingewikkeld in beeld gebracht. Vanuit zijn perspectief dan, want eigenlijk stelt zijn wandeling weinig voor. Hij komt uiteindelijk in het park, waar hij het meisje Prinses Sien, ook wel PS, ontmoet. Met deze ontmoeting start een avontuur van durf en uiteindelijk het ervaren van echt plezier. Toch is het wel wat bijzonder dat Humbert wel van een muur valt en nog heel blijft ook. Hij lijkt onbreekbaar. Dat is vermoedelijk de dubbelzinnige boodschap in dit boek, maar toch kan een onbreekbaar ei voor sommige kinderen waarschijnlijk als niet kloppend voelen.

Dit boek laat zien dat ontspanning en vooral vrij bewegen ontspannend werkt en voor plezier zorgt. Soms moet je even buiten je comfortzone dingen doen; het leven is net even leuker als je geen strakke regels hebt om je aan te houden, zonder dat ouders overbezorgd om je heen hangen. Eigenlijk waarschuwt het boek op een redelijk voorzichtige manier voor het gevaar van altijd alert zijn.


Het boek doet wat stripachtig aan met de schetsachtige tekstwolkjes bij de kleurrijke illustraties. Beeld en tekst vullen elkaar goed aan. Ze kunnen niet zonder elkaar. De details in de illustraties geven net even meer inhoud aan het verhaal. Om deze reden wordt het boek een graphic novel genoemd. Toch voelt het meer als een stripverhaal, omdat de vaak genoemde diepgang bij een graphic novel in dit boek minimaal is. Over het type boek kun je waarschijnlijk blijven discussiëren, maar één ding is zeker, het is een zeer vermakelijk verhaal. Het zal vele kinderen in de middenbouw en bovenbouw aan het lezen zetten en kinderen in de onderbouw doen laten lachen tijdens het voorlezen.





Schrijver: Ziggy Hanaor

Illustrator: Daisy Winter

Vertaler: Martine van Rooijen

Jaar: 2024

Genre: graphic novel/ strip

Leeftijd: 7+

Uitgeverij: Parade

bottom of page