'Het dierendoodboek' is een leerzaam, prachtig vormgegeven informatief boek over dierendood, dat veel kinderen zal boeien. Vooral opvallend zijn de sprekende en fijne, haast levensechte illustraties. Zeer gedetailleerde tekeningen van dieren sieren het geheel, ook al zijn sommige beelden nou niet heel aangenaam. Niet zo gek als je weet dat alles in dit boek te maken heeft met de dood bij dieren. Een gewaagd onderwerp waarbij de onderwerpen zeer divers zijn en toegankelijk zijn gemaakt. Net niet tè luguber. Het gaat over hoe dieren aan hun eten komen en dus andere dieren doden op alle vlakken (roofdieren, kannibalisme), maar het gaat ook over zelfverdediging, schijndood, camouflage, leven na de dood, emoties, uitsterving, het opzetten van dieren en over de mens als oorzaak van het doodgaan van diverse dieren. De afwisseling in onderwerpen is creatief bedacht en origineel uitgewerkt, en dat terwijl deze onderwerpen allemaal te maken hebben met hetzelfde overkoepelende onderwerp, dierendood. Een heldere opbouw en veel informatie die samenhangt; al met al een knappe uitwerking.
De diverse hoofdstukken zien er aantrekkelijk uit en bevatten veel indrukwekkend mooie en zeer gedetailleerde illustraties van voornamelijk dieren waar er veel meer van hadden mogen zijn. Er staan al veel illustraties in, maar op de een of andere manier wil je tijdens het lezen van dit boek elk dier wel terugzien in de illustraties. De dieren die wel te zien zijn, zijn duidelijk zorgvuldig gekozen zodat ze passen bij het belangrijkste in de tekst en zijn meer dan prachtig. Op de bladzijden staat meestal redelijk wat tekst en je vindt in blokjes verspreid over de pagina, diverse soms bizarre, maar ook grappige of serieuze feitjes of weetjes die in het oog springen. Die afwisseling maakt het geheel aantrekkelijk en nodigt uit vaak door te bladeren.
De informatie die wordt gegeven is duidelijk en goed toegankelijk, maar blijft af en toe wel wat aan de oppervlakte. Er wordt op een heldere wijze uitleg gegeven, onder andere over hoe dieren zichzelf verdedigen of hoe het opzetten van dieren in zijn werk gaat. Ook worden er veel voorbeelden of interessante feitjes kort achter elkaar besproken, waardoor de gemiddelde lezer waarschijnlijk direct meer zou willen lezen. Als het bijvoorbeeld gaat over rouw bij dieren, is de verdieping wat oppervlakkig en dat terwijl het juist een origineel onderwerp is; een onderwerp dat vraagt om verdieping. Op zich ook wel weer begrijpelijk dat niet alles uitgebreid wordt beschreven, want het boek barst van de feitjes en anders zou dit een veel te dik zijn geworden en dat is weer niet aantrekkelijk. Het mag duidelijk zijn dat er eigenlijk te veel over dierendood beschreven kan worden.
Een mooie toevoeging is dat het boek duidelijk maakt dat de mens de oorzaak is van het doodgaan van vele dieren én dat je daar wat aan kunt doen. In roze blokjes staan praktische tips, zoals 'Kies je eieren bewust: biologisch en met 3 sterren voor een beter leven!'
Meest geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 9 en vooral als ze van dieren houden en geïnteresseerd zijn in dit bijzondere thema. Ideaal in te zetten als weetjesboek of als je aan de slag gaat met kinderen over de dood, want ook dierendood is onderdeel van de dood. De hoofdstukken zijn kort, dus je zou elke dag iets kunnen voorlezen om daar vervolgens een activiteit aan te verbinden (of gewoon fijn als voorleesboek). Voorbeeldvragen om te bespreken of om uit te werken: zijn er verschillen tussen hoe mensen en dieren omgaan met de dood? Hoe kunnen mensen beter zorgen voor dieren? Welke verschillen zijn er tussen dieren om zich te verdedigen tegen een vijand? Hoe zou jij je willen verdedigen? Hoe kunnen we dieren die bijna uitgestorven zijn redden?
Auteur: Stern Nijland
Jaar: 2024
Genre: non-fictie
Leeftijd: 9+
Uitgeverij: Lemniscaat