top of page

Gevangen in de stad van Marte Jongbloed

'Gevangen in de stad' is een meeslepend, sterk uitgewerkt verhaal dat gerust een historische jeugdroman genoemd kan worden. Het boek neemt je mee naar de wereld in 1574 en specifiek naar Leiden tijdens 'Het beleg van Leiden' vanuit de ogen van het elfjarige weesmeisje Bregje. Dit boek geeft kinderen een fascinerend kijkje in de wereld van Bregje, waarbij het Marte Jongbloed goed gelukt is de sfeer van die tijd en de setting tot leven te laten komen. Je waant je echt in 1574. De historische context is verweven in het verhaal, maar wel op een actieve manier, waardoor het boek ook leerzaam is en niet alleen maar vermakelijk.


Dit relatief korte verhaal, bevat een groot en belangrijk verhaal. Vanuit de ogen van Bregje maak je mee hoe het is om je staande te houden in een maatschappij zonder ouders waarbij oorlog dichtbij is en je daardoor gevangen zit in je eigen stad. Hoewel het deel waar Bregje nog in het weeshuis woont, kort beschreven is, krijg je toch een heel goed en duidelijk beeld hoe zij het ervaart daar. Ze mag al relatief snel in het verhaal mee met vrouw Louwerijsdochter, een al wat oudere vroedvrouw. Bij vrouw Louwe leert ze de kneepjes van het vak door haar te helpen, zowel bij bevallingen als kleine klusjes in huis. Ondertussen is de dreiging van de pest die rondgaat en de dreiging van de Spanjaarden die de stad willen innemen, voelbaar en eind mei 1574 is het dan ook zover: 'Het zal niet lang meer duren of we zitten als ratten in de val'. Een prachtige uitdrukking die op zijn plaats is, aangezien ratten in dit boek ook een rol spelen. Adriaan, een vriend van Bregje uit het weeshuis, is opgenomen in een ander gezin en moet ratten vangen. Daarnaast worden de ratten zelfs gegeten als er voedseltekort dreigt. En tot slot leer je door de woorden van vrouw Louwe dat de ratten niet de pest overdroegen, terwijl men dat wel heel lang dacht. Adriaan wordt steeds meer kind aan huis en komt uiteindelijk bij Bregje en vrouw Louwe wonen als zijn pleegouders doodgaan aan de pest. Alleen wordt vrouw Louwe kort daarna zelf ook ernstig ziek. Het is dan de vraag of de kinderen in het huis kunnen blijven...


In dit boek zijn het de kleine dingen die er toe doen; die het verhaal compleet maken. Het gaat niet alleen om 'Het beleg van Leiden' of over de ontwikkeling die Bregje doormaakt. Het gaat ook over kleine misschien nog wel belangrijkere dingen, zoals vriendschap, geborgenheid en opkomen voor je rechten en voor jezelf. Zo laat de opstand van de vroedvrouwen zien dat vrouwen al hard vochten voor hun eigen rechten en dat van andere vrouwen. En een leuke extra toevoeging is de kip in dit verhaal. Die geeft wat afleiding en plezier, wat hard nodig is in deze moeilijke tijden.


Het verhaal leest vlot doordat de beschrijvingen scherp zijn en de dialogen levendig. Ook bevat het boek veel rijke taal; onmisbaar in een boek als dit. Tot slot moet gezegd dat de stadsplattegrond van Leiden ('Leyden') een zeer welkome toevoeging is.


Meer boeken lezen van Marte Jongbloed waarin een stukje geschiedenis een plek krijgt? Lees dan vooral ook 'Gevaarlijk water' en 'Mijn vader in de mottenballen'.




Schrijver: Marte Jongbloed

Jaar: 2024

Genre: fictie

Leeftijd: 10+

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page