top of page

Ga je echt stuiteren van suiker? van Mark Traa

'Ga je echt stuiteren van suiker?' is het tweede deel in de non-fictie reeks 'Bliksemlezen'. Het eerste interessante deel ging over een geheel ander onderwerp dat af te leiden is van de titel 'Hoe stop je een nachtmerrie?'. Wetenschapsjournalist Mark Traa spreekt de lezer weer aan met een gloednieuw deel in deze verrassend sterke non-fictieserie.


In dit boek lees je antwoorden op 33 vragen die gaan over suiker, snoep, chocolade, koeken, popcorn, chips, pepernoten, taart en ijs. De eerste vraag is misschien wel het meest uitnodigend om dit boek ook echt goed in te duiken, want waarom is het zo moeilijk om niet te snoepen? Een goeie keuze, want kinderen vinden het over het algemeen best moeilijk om van snoep af te blijven. Elke vraag in dit.boek wordt op twee bladzijden uitgewerkt, waarbij het antwoord kort maar zeer krachtig wordt uitgelegd en voorzien is van herkenbare voorbeelden. Het zijn vragen die leven bij kinderen en vragen waar ze vrijwel meteen een beeld bij hebben al dan niet uit eigen ervaring of van horen zeggen. Het zijn vragen als 'Hoe krijg je een snoepje van je ouders?', 'Waarom eten we popcorn in de bioscoop?' of 'Waarom ligt er zo veel snoep bij de kassa van de supermarkt?'.


De onderwerpen zijn heel divers en gaan niet alleen puur over eten, ook over gezondheid, geschiedenis (herkomst), tradities en normen en waarden. Juist die variatie maakt het een zeer aantrekkelijk geheel. Alle bladzijden zijn ook nog eens voorzien van vaak grappige en niet te ingewikkelde illustraties van Wendy Panders die het boek net even meer body geven. Het boek bevatte al geen droge materie, maar mocht je dat wel zo ervaren dan helpen de illustraties je wel om het luchtig op te vatten.


De vragen nodigen uit om het stuk eronder te gaan lezen, omdat je het antwoord echt wilt weten en misschien wil je na het lezen nóg wel meer weten over dat specifieke onderwerp. Helemaal vanwege het onderwerp: suiker. Iets wat veel kinderen té lekker vinden. Daarnaast zit er best veel humor in de wijze van uitleg. Zo staan er tips in wat je bijvoorbeeld niét moet doen als je een snoepje wilt of moet je verschillen zoeken op een illustratie met allemaal Pringles; een zoektocht die je wel heel erg uitdaagt.


In de klas of thuis zou je ook eerst zelf een antwoord op de vraag kunnen vinden. Vervolgens zou je kunnen kijken welke elementen uit je eigen onderzoekje hetzelfde zijn als in dit boek.




Schrijver: Mark Traa

Illustrator: Wendy Panders

Jaar: 2024

Genre: non-fictie

Leeftijd: 8+

Uitgeverij: Fontaine

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page