top of page

Fun Jungle: Poten omhoog! Van Stuart Gibbs

Een komisch en mysterieus avontuur voor kinderen die van verhalen houden met een groot whodunitgehalte. Door de absurditeit, de humor en de onverwachte gebeurtenissen is dit een boek dat je niet snel weglegt. Grote kans dat je zodra je het verhaal begint met lezen het liefst zo snel mogelijk wilt weten wie de moordenaar is van nijlpaard Nils. Want juist daar draait het verhaal om. Nils, het icoon van de dierentuin is dood. De twaalfjarige Theo is veel te nieuwsgierig en gaat op onderzoek uit. Niet zo gek dat zoiets hem interesseert, hij woont namelijk met zijn ouders in de dierentuin en heeft meestal niets te doen. De dood van Nils maakt hem alert. Het lijkt geen gewone dood. Al gauw komt hij erachter dat Nils vermoord is. Als hij op onderzoek uit gaat en anderen in vertrouwen neemt, gelooft niemand hem en als ze hem wel geloven, geven ze aan dat hij het aan deskundigen over moet laten. En juist dat doet hij niet. Maar of dat wel zo slim is? Al snel lijkt hij namelijk een potentieel volgend slachtoffer te worden. Met gevaar voor eigen leven, en dat van anderen, probeert hij eerst alleen, daarna samen met Summer (de dochter van de baas van het park) en tot slot met zijn ouders alles op alles te zetten om de moordenaar te vinden.


Je leest het verhaal vanuit Theo, waardoor je zijn gedachten regelmatig leest en hem probeert te volgen in zijn zoektocht naar de moordenaar. Soms is die gedachtegang misschien wel wat ingewikkeld voor een twaalfjarige, maar de schrijfstijl is zo aantrekkelijk dat het bijna niet opvalt. Met humor, veel vaart, spanning en onverwachte wendingen, weet dit verhaal te boeien van begin tot eind. De sfeer van een grote dierentuin die je tijdens het lezen steeds meer voelt, helpt goed om nog meer in het verhaal te komen. Daarnaast zit het verhaal vol met grappige en soms wat stereotiepe en heel diverse personages; personages die uniek zijn en het verhaal meer lading geven.


Wel één waarschuwing, je moet wel een beetje tegen viezigheid kunnen, want de beschrijvingen zijn soms wel wat over de top; je ruikt bijvoorbeeld nog net niet hoe de ingewanden van een nijlpaard ruiken, maar een nauwkeurige beschrijving is meer dan aanwezig. Past misschien niet zo zeer bij de directe belevingswereld van kinderen, maar het is wel realistisch geprobeerd weer te geven op een niveau dat past bij kinderen vanaf een jaar of 10.


Een ideaal boek voor kinderen die houden van mysteries, dieren en moordonderzoeken.




Schrijver: Stuart Gibbs

Vertaler: Dorette Zwaans & Rianne Aarts

Jaar: 2024

Genre: fictie

Leeftijd: 10+

Uitgeverij: Pelckmans

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page