top of page

Flubbertje Flip van Tosca Menten

Tosca Menten heeft met 'Flubbertje Flip' weer een heerlijke verrassende, vrolijke bundel met gevarieerde verhalen geschreven. 'Flubbertje Flip' is een voorleesbundel speciaal voor kleuters, maar zeker ook nog leuk voor wat oudere kinderen om naar te luisteren of om zelf te lezen.


De twaalf verhalen in deze bundel zijn erg divers en gaan allemaal over het meisje Flip of, zoals haar moeder haar noemt, Flubbertje Flip. Elk verhaal heeft iets grappigs en iets eigenwijs wat onder andere komt door de impulsieve ideeën van Flip en haar (soms) bijzonder hilarische creativiteit of vindingrijkheid, al dan niet aangevuld door de grappige acties van haar vriendje Nisar. En dat volwassenen misschien wel eens wat vaker zouden mogen lachen om de soms vieze en rommelige acties van Flip, lijkt Tosca Menten wel duidelijk te maken door de reacties van Flips moeder op Flips acties Daarnaast is er uiteraard in de verhalen een rol weggelegd voor een personage dat net even minder leuk lijkt, in dit geval buurmeisje en klasgenootje Olijf; gedrag dat elk kind zal herkennen. Een paar voorbeelden van de grappige acties van Flip zijn het delen meer dan waard. Flip laat bijvoorbeeld een ei uitbroeden in haar eigen haar of Flip maakt een 'wildedierentuin' met allerlei wilde dieren die eigenlijk gewoon simpele tuindieren zijn zoals een tor en een spin. En niet te vergeten: Flip vult niet alleen zelf het vriendenboekje van buurmeisje Olijf in, ze laat ook haar hond Bonk een bladzijde vullen met zijn geverfde pootafdrukken en stukjes haar op niet alleen de bedoelde plekken. Opvallend is dat elk verhaal een link heeft met de natuur. De verhalen gaan veel over dieren, maar ze gaan bijvoorbeeld ook over fossielen (van onder andere dieren), over een kerstboom of over sneeuw en ijs. Door de samenhang van onderwerpen en het eigenwijze karakter van Flip zit je er bij een nieuw verhaal zo weer in.

Wat de verhalen extra leuk maken, zijn de vele vrolijke en speelse illustraties van Marijn van der Wateren die ontzettend goed passen bij het verhaal. Ze vrolijken het verhaal nog meer op door net even datgene uit te vergroten uit het verhaal dat het meest bijdraagt bij het verhaal. Niet alleen Flip valt op, ook haar buurmeisje Olijf is te leuk geïllustreerd en niet te vergeten de hond van Flip, Bonk. Het speelse zit voornamelijk in de wat zwierige haren van Flip (en Bonk), de typische teken- of schetsstijl en het kleurgebruik. Zo vallen een paar illustraties wel op. Bijvoorbeeld bij het verhaal 'Flips wildedierentuin', de illustratie waarbij een van de kinderen in de 'wildedierentuin' door een glazen potje kijkt. Of de hilarische sneeuwpoppen in 'Een vrolijke sneeuwpop'.


Een heerlijke voorleesbundel die bij iets oudere kleuters zal aanslaan, vooral in groep 2, maar zeker ook in groep 3. Veel verhaalelementen zullen kinderen herkennen en daardoor van de verhalen smullen.





Schrijver: Tosca Menten

Illustrator: Marijn van der Wateringen

Jaar: 2024

Genre: verhalenbundel

Leeftijd: 5+

Uitgeverij: Van Goor

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page