top of page

Fabelhuis- Hart van vuur van E.L.Norry

'Fabelhuis- Hart van vuur' is het tweede bloedstollende en magische deel in de serie Fabelhuis. 'Fabelhuis' is het eerste deel in deze serie. De delen zijn los te lezen, maar het is wel aan te bevelen om eerst deel 1 te lezen. Je hebt kans dat je je anders behoorlijk overweldigd voelt als je alleen deel 2 leest. Gelukkig zitten er veel verwijzingen in naar deel 1 en wordt veel als onderdeel van het verhaal uitgelegd, maar je zou bijvoorbeeld het woordje 'cairn' en het toch wel essentiële stukje informatie dat de bewoners van Fabelhuis 'bruine baby's' zijn, niet direct begrijpen. Het eerste wordt in deel 2 nergens concreet uitgelegd en de achtergrond van de personages is impliciet vooral verderop in het verhaal te voelen, terwijl het wel als belangrijk voelt. Gelukkig zitten achterin het boek twee hoofdstukken uit deel 1 (advies: lees die eerst even), dat is helpend.


Het verhaal zelf is bloedstollend en vol magie en mysterieuze aantrekkelijke sferen, wat wel te verwachten is als je alleen al naar de cover kijkt. Je leest het verhaal vanuit hoofdpersoon Heather die met Lloyd, Arlene en Nat een van de oudste kinderen lijkt in het weeshuis Fabelhuis. Vanaf de eerste bladzijden voel je het magische en mysterieuze steeds meer vorm krijgen. Je zit er meteen in, zo spannend is het. Je merkt aan de omgeving en de ontwikkelingen die Heather doormaakt dat gevaar op de loer ligt. Enerzijds gaat het om gevaar van buitenaf dat nog een naam moet krijgen, anderzijds gaat het om het gevaar dat schuilt in de magie die Heather bezit: ze ontdekt dat haar magische talent verandert in het maken van (levensgevaarlijk) vuur en dat levert de nodige problemen op. Als het weeshuis dan ook nog eens wordt bedreigd door een inspecteur en Arlene in de ban raakt van een vrouw die haar wil adopteren, stapelen de problemen zich op. Naarmate het verhaal vordert blijf je de spanning voelen dat er iets gaat gebeuren en uiteindelijk merk je wel een beetje welke kant het op gaat, vooral als de vrouw die Arlene wil adopteren, opduikt. Ondanks dat blijf je lezen en is het einde verrassend.


Het is niet alleen maar een spannend boek, ook een verhaal over vertrouwen, elkaar beschermen en jezelf ontwikkelen. Mooi in het geheel is de rol die weggelegd is voor de kleine Davey en voor Nat; hun talenten en karakters maken het verhaal soms net even luchtiger.


Al met al een spannende, soms enge en vooral magische serie voor kinderen vanaf een jaar of 10 die wel van magie, spanning en van wat griezelen houden.




Schrijver: E.L. Norry

Vertaler: Sabine Mutsaers

Jaar: 2024

Genre: fictie

Leeftijd: 10+

Uitgeverij: Fontaine Kinderboeken

Recente blogposts

Alles weergeven

Komentáře


bottom of page