top of page

Escape Boek- Het spoor door de spookstad van Peter Nilsson

Een spannend, uitdagend interactief boek, waarbij je als lezer aan het werk wordt gezet om het verhaal verder te kunnen lezen. Het is niet alleen een spannend verhaal vol mysteries, maar vooral een boek vol hersenkrakende puzzels waarbij je eigen inzicht en vaardigheden nodig zijn om het verhaal uit te kunnen lezen.


Je volgt het verhaal vanuit het meisje Nowi, waarbij het begin direct spannend is. Er wordt vanuit de wijk waar ze vanuit het haar kamerraam op uit kijkt, geseind naar haar. En dat is vreemd, want er woont niemand meer in die wijk. Een wijk die heel toepasselijk door iedereen spookstad wordt genoemd. Aan de hand van een puzzel moet jij als lezer erachter komen wat er geseind wordt. Als je die puzzel oplost, weet je dat Nowi de volgende dag op onderzoek uit gaat in de spookstad. Die zoektocht wordt spannend en is afwisselend. Ze appt regelmatig updates en haar belevenissen door aan haar vriendin Tess en haar penvriendin Ama. En omdat sommige raadsels die ze tegenkomt heel ingewikkeld en technisch zijn, ligt het voor de hand dat ze hulp krijgt van een technische buurjongen. Maar ondertussen moet je als lezer steeds zelf die puzzels oplossen. Kan Nowi het mysterie oplossen?


Het boek sluit perfect aan bij deze tijd en bij de leefwereld van tieners. Niet alleen WhatsApp en gamen komen voorbij, ook speelt AI een belangrijke rol in dit boek.


De puzzels zijn zeer gevarieerd, zowel qua type als moeilijkheidsgraad. Zo moet je morsecode ontcijferen, patronen ontdekken in cijfer-of letterreeksen, raadsels in een verhaal oplossen, torens bouwen van blokken of een doolhof bewandelen. Eén ding hebben de raadsels gemeen: je moet écht goed lezen en logisch nadenken. Vaak vraagt een puzzel meer van je dan de kennis die jij hebt, omdat sommige puzzels of erg ingewikkeld zijn of een vaardigheid vragen die jij minder beheerst. Een ander erbij betrekken is dan wijs.

Elke beslissing die je neemt heeft invloed op het verloop van het verhaal, wat zorgt voor een unieke ervaring bij het lezen. En als je de oplossing van een raadsel niet weet, heb je nog wat aan de tip onder de puzzel of je kijkt gewoon achter in het boek voor de oplossing. Op die manier kun je toch gewoon verder lezen.


Ideaal voor kinderen vanaf een jaar of 10 die van uitdagende puzzels en van spannende avonturen houden. Er zijn inmiddels drie Escape Boeken in deze serie verschenen, dus er is al keuze, want elk verhaal is geheel opzichzelfstaand. Niet aan te bevelen voor kinderen die minder inzicht hebben of nog niet goed logisch kunnen nadenken. De puzzels leveren dan meer frustratie op dan plezier.





Schrijver: Peter Nilsson

Illustrator: Menno Mackay

Jaar: 2024

Genre: fictie/ doeboek

Leeftijd: 10+

Uitgeverij: Witte Leeuw



Comments


bottom of page