top of page

De zee hield het lang geheim van Wouter Klootwijk

'De zee hield het lang geheim' is net als de eerdere vier vergelijkbare boeken van Wouter Klootwijk een aanrader. Niet alleen vanwege de krachtige, rijke woorden en het mooie ronde verhaal, maar ook vanwege de zwierige, sfeervolle illustraties van Esther Leeuwrik.


Het boek bevat een fijn, soms wat droog en humoristisch verhaal dat steeds in korte fragmenten wordt verteld vanuit Luuk en Kaat, twee kinderen van een mosselman. Hun vader vaart regelmatig uit naar het noorden en is vaak lang weg om mosselen te vangen. Die mosselen brengt hij dan mee terug en gaan in de haven op vrachtwagens naar Parijs. Daar eten mensen mosselen. En het ironische is dat Luuk, Kaat en hun ouders zelf nog nooit mosselen hebben gegeten en dat Luuk en Kaat eigenlijk helemaal niet zo goed weten wat mosselen zijn. Je voelt het al een beetje aankomen: daar gaat in dit boek vast verandering komen. Het boek lijkt haast een ode aan de mossel. Toch is het verhaal zeker niet alleen een verhaal over de liefde voor mosselen. Eigenlijk draait het verhaal om alles wat Luuk en Kaat meemaken en om hun toevallige ontdekking die zelfs de krant haalt. Er gebeurt van alles. Een greep uit de belangrijkste gebeurtenissen: vader kan niet uitvaren vanwege ijs op zee, Betje en Suus van het hotel gaan de mosselen die niet meer mee konden met de vrachtwagens naar Parijs, verkopen in hun Havenhotel (wat een daverend succes wordt), Luuk en Kaat doen bij toeval een bijzondere ontdekking om zelf eenvoudig mosselen te kunnen vangen en Luuk leert hoe een krab loopt. Het mooie is dat alles met elkaar te maken heeft en dat alles samen één groot verhaal vormt. Die samenhang voel je ook door de vele kleine en de paar grote illustraties in dit boek. De voornamelijk blauwe, paarse en roze tinten zorgen voor een goede balans en een fijne sfeer. Esther Leeuwrik weet het gevoel en de sfeer in een verhaal goed te vangen in beelden.


De taal is krachtig en rijk, waarbij ook heerlijk wordt ingespeeld op figuurlijke taal en letterlijke taal ('Ik ben de weg kwijt'. Luuk moet erom lachen. Hij zegt niks, gaat voor de auto staan en wijst naar beneden'). De hoofdstukken en zinnen zijn vrijwel overal kort en de gebeurtenissen zijn beperkt uitgewerkt, maar wel zo dat je precies genoeg weet waardoor dat het verhaal aan het eind heel mooi rond is. Ook is het een leerzaam boek; je leert veel over mosselen, maar ook over andere dieren en verschijnselen in de natuur. Ideaal voor kinderen vanaf een jaar of 8, die al eventjes kunnen lezen.





Schrijver: Wouter Klootwijk

Illustrator: Esther Leeuwrik

Jaar: 2024

Genre: fictie

Leeftijd: 8+

Uitgeverij: Leopold

bottom of page