top of page

De superhacker van Annemarie Jongbloed

Een spannende en toegankelijke detective waarin meerdere maatschappelijke thema's op een subtiele, maar krachtige wijze zijn uitgewerkt. Je stapt de wereld in van een slechthorende hoofdpersoon die kan hacken. Een bijzondere en goed gevonden combinatie.


Moos haar oma ligt in het ziekenhuis vanwege galwegkanker en het is een beetje een mysterie waarom ze flauwvalt. Als Moos ziet wat haar oma te eten krijgt, bedenkt ze een plan: ze gaat het systeem van het ziekenhuis hacken, want hacken kan ze als de beste. Ze wil op die manier de eetvoorschriften te veranderen in de hoop dat haar oma beter wordt. Dat dat niet heel makkelijk is, en dus niet zo nagedaan kan worden door kinderen die dit boek lezen, wordt ondertussen tussen de regels door wel duidelijk. Op de kamer van Moos' oma ligt ook een oudere man, de opa van Asha met wie oma regelmatig een schetenwedstrijd houdt. Moos wordt vriendinnen met Asha en al gauw beleven ze de gekste dingen. Van een boze verpleger en een verdachte arts, tot dreigementen die verstuurd worden aan meerdere mensen. Zelfs aan Moos. Moos en Asha gaan op onderzoek uit in het ziekenhuis en online. Moos wil namelijk iedereen helpen: haar oma, de lieve verpleegster Noura die bedreigd wordt en de opa van Asha. Heel handig dat Moos kan hacken om op die manier deze mensen te helpen. Maar als Moos in de ziekenhuissystemen zit en gevaar ziet in de vorm van een geplande hackersactie met gijzelsoftware, zet Moos alles op alles om de systemen van het ziekenhuis te redden. Eigenlijk onmogelijk voor een kind, dus alleen maar fijn dat hij hier hulp bij krijgt van een andere (volwassenen) expert die hij ontmoet in het ziekenhuis. Kunnen zij de hackersaanval voorkomen? Een spannend onderzoek dat in vaart toeneemt met een bizarre onverwachte wending.


'De superhacker' gaat zeker niet alleen over computers en ingewikkelde technologieën, waarbij uiteraard de nodige begrippen voorbijkomen die in gesprekken goed en precies, maar wel kort worden uitgelegd. Heel fijn, want zo blijf je in het verhaal. Het boek gaat ook over diversiteit en dan met name over anders zijn. Moos is namelijk slechthorend en heeft een gehoorapparaat. Daarnaast heeft ze het heel moeilijk met mensen die boos worden. Annemarie Jongbloed laat zien hoe Moos in dit boek groeit en beter leert omgaan met boze mensen.


Annemarie Jongbloed is goed geslaagd in het neerzetten van een lichtvoetige detective voor kinderen vanaf een jaar of 9. Met de nodige humor, spanning en in korte hoofdstukken die zich nagenoeg alleen maar in en om het ziekenhuis afspelen word je meegezogen in het verhaal van Moos. Een verhaal dat pakt en ook een beetje ontroerend is. En juist doordat het verhaal zich hoofdzakelijk maar op één plek afspeelt, is het ook nog eens een origineel opvallend boek.




Schrijver: Annemarie Jongbloed

Jaar: 2024

Genre: fictie

Leeftijd: 9+

Uitgeverij: Ploegsma

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page