top of page

De Smoezels in Mammoetland van Erhard Dietl


Inmiddels zijn er al wat boeken verschenen over deze groene wezentjes, de Smoezels. Je hebt er prentenboeken van, AVI-boeken en jeugdboeken die de kinderen goed zelf kunnen lezen, los van AVI-niveaus. De Smoezels in Mammoetland is een jeugdboek en goed zelf te lezen vanaf een jaar of 8.


Het verhaal in dit boek gaat over de wat stoffige professor Proos Sekko (leuke woordspeling voor de volwassenen) die naar Mammoetland wil met zijn nieuwe tijdstraler: een multidimensionale ruimte-en-tijd-straler. Heel wat moeilijke woorden; geheel passend bij de professor. De professor gaat naar Stinkland en vraagt de twee Smoezelkinderen om met hem mee te gaan. Ze zetten de tijdreishelmen op en papa Smoezel drukt op de knop op een rood kastje waarmee ze naar een andere tijd én weer terug kunnen reizen. Daar gaan ze. In Mammoetland beleven ze een kort avontuur: ze vinden een mammoet en een groepje oermensen sluit hen in. Gelukkig drukt baby Smoezel in Stinkstad per ongeluk op de terughaalknop en zijn ze ineens weer in Stinkstad, mét de mammoet. De titel doet anders vermoeden, maar eigenlijk zijn de Smoezels zelf dus maar heel kort in Mammoetland en gaat het boek meer over alles wat de mammoet vervolgens met de Smoezels beleeft in Stinkstad. De Smoezels vinden het namelijk erg gezellig met de mammoet, maar al gauw merken ze dat er toch iets is met de mammoet. Als dat maar goed komt...

Het is een vrij kort verhaal met veel grappige illustraties die het verhaal net even iets leuker of grappiger maken. De korte hoofdstukken en de leuke onverwachte gebeurtenissen, zorgen ervoor dat je blijft lezen. Wat helpt daarbij is de geestige taal van de Smoezels. Van 'vette bagger', 'Smoezeldeflipper', 'smoezelprobleempje' tot 'slijmerig slijk en tenenkaas'. Ook leuk zijn de contrasten in dit boek, bijvoorbeeld tussen gezond en ongezond. Dat wat mensen gezond vinden (bijvoorbeeld vers eten), vinden Smoezels ongezond. Smoezels eten graag afval, zoals schoenzolen met smeerkezenkaas. Het boek bevat best wat ingewikkelde woorden en is daardoor het meest geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 8 die al een tijdje (goed) kunnen lezen. Eén ding is zeker: kinderen leren tijdens het lezen van dit boek niet alleen een grappige nieuwe taal van de Smoezels kennen, ze leren ook veel nieuwe woorden én ze leren veel over de geschiedenis en specifiek over de prehistorie. Dit boek is ook geschikt om in kleine stukjes voor te lezen aan kinderen vanaf een jaar of 5 a 6 die mammoeten of de prehistorie leuk vinden.



Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page