top of page

De reis van Manie Schaafijs van Zindzi Zevenbergen en Hedy Tjin

'De reis van Manie Schaafijs' is uitgeroepen tot beste historische jeugdboek van 2024 en won daarmee de Thea Beckmanprijs. Een boek met zo'n belangrijke prijs, verdient hier zeker een plekje. En niet alleen vanwege het verhaal dat onmisbaar is als het gaat om Suriname, maar ook vanwege de bijzondere vormgeving.


Op een unieke wijze word je meegenomen in de wereld van Francesco de Freitas, de overgrootvader van illustrator Hedy Tjin. Francesco maakt als jonge jongen een reis van Madeira naar betere plekken en betere tijden. Zo komt hij in Suriname terecht waar hij met veel moeite een leven opbouwt. Je merkt aan alles dat het leven hier wat beter is, maar toch is dat leven niet zo rooskleurig als hij had gedacht. Hij vindt hier wel de liefde van zijn leven. Toch moet hij uiteindelijk ook naar Trinidad om daar geld te verdienen voor zijn gezin. Hier komt hij voor het eerst in aanraking met schaafijs. Het is een harde wereld, maar hij probeert ook als hij weer terug is uit Trinidad het beste van zijn leven en dat van zijn gezin te maken en schaafijs gaat hem daarbij helpen.


Het mooie aan dit boek is, dat je over het leven van Francesco leest vanuit een ander perspectief. Maatje, de oma van de hoofdpersoon, vertelt het verhaal van Francesco op een hele fijne wijze aan de ik-figuur en de andere familieleden. Tijdens het verhaal vind je meerdere onderbrekingen in tekstwolkjes die je terugbrengen naar het heden. Die tekstwolkjes laten de gesprekken tussen de luisteraars zien, die niet alleen verhelderend zijn, maar soms ook grappig. Daarnaast staan er tussendoor in het knalroze meerdere informatieve stukken tekst die de lezer achtergrondinformatie geven over onder andere landen, gebruiken of gebeurtenissen in de geschiedenis. Deze tekst past bij het deel van het verhaal dat verteld wordt. Begrijpelijk dat deze stukken erin staan, want zo krijg je als lezer een beter beeld van de geschiedenis, maar aan de andere kant haalt het de vaart uit het indrukwekkende en mooie verhaal.


De haast fluorescerende, vooral roze illustraties van Hedy Tjin knallen letterlijk uit het boek en fleuren het verhaal op én maken de sfeer af. Er valt meer te zien dan je in eerste instantie denkt te zien. Dat maakt de illustraties zo bijzonder.


Zindzi Zevenbergen is er goed in geslaagd een meeslepend verhaal te schrijven dat boeit en meer laat zien over de geschiedenis van Suriname, migratie én schaafijs. Het beeld van Hedy Tjin is daarbij onmisbaar.


Vooral geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 10 die houden van een stukje geschiedenis en benieuwd zijn naar andere werelden. Ook een geschikt voorleesboek voor in de bovenbouw.


Schrijver: Zindzi Zevenbergen

Illustrator: Hedy Tjin

Jaar: 2024

Genre: fictie

Leeftijd: 10+

Uitgeverij: De Harmonie

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page