top of page

De lijst van Violet Sopjes van David Vlietstra

'De lijst van Violet Sopjes' bevat een wat luchtig, grappig verhaal, maar is ook een verhaal dat ontroert. Het grappige en luchtige zit 'm in het fantasievolle karakter van hoofdpersoon Violet en het ontroerende zit 'm in de achterliggende reden van de fantasierijke verhalen van Violet.


Violet Sopjes wil met alle kinderen in haar klas spelen. Ze steelt de klassenlijst van haar juf en hangt die in haar kamer. Elke keer als ze gespeeld heeft met een klasgenoot kan ze een weer een naam van de lijst afvinken. Je merkt al een klein beetje dat dat bijzonder is, want welk kind van 11 wil nou met iedereen spelen, ook met de kinderen die je niet zo leuk vindt? Daarnaast merk je al een klein beetje dat haar kamer belangrijk is. Violet beleeft de leukste, maar ook steeds gekkere dingen met haar klasgenoten. Ze schrijft alle verhalen op in een schriftje en vertelt dat alles aan ene Ingeborg, van wie je al snel door hebt dat dat een therapeut is. Alleen is het nog wel de vraag waarom ze bij een therapeut zit en waarom Violet specifieke opdrachten krijgt van Ingebord. Naar die reden werkt het boek toe. Die reden heeft iets te maken met angst en laat de ontwikkeling van Violet die ze doormaakt in dit boek goed zien.


Prachtig hoe David Vlietstra een pittig thema als angst in zo'n leuk fantasievol jasje heeft weten te stoppen. De gebeurtenissen die Violet meemaakt zijn in het begin nog heel geloofwaardig, maar naarmate je verder komt, voel je aan dat er iets niet helemaal klopt, wat ook komt door de reactie van Ingeborg. De structuur in dit boek is uitermate sterk. David Vlietstra heeft op een doordachte wijze uitgewerkt wat een specifieke angst met je kan doen én dat je er wat aan kan doen. De schrijfwijze is passend bij een kind van 11, waardoor het vlot leest en aantrekkelijk is voor kinderen van die leeftijd. Je ziet de wereld door de ogen van een 11-jarige en die uitwerking is sterk.


Alle verhalen zijn voorzien van schitterende, sprekende illustraties van Yoko Heiligers. De illustraties stralen een kracht van eenvoud uit zonder overdaad van overbodige versieringen. Prachtig hoe door de weinig kleuren en de strakke lijnen en grote vlakken toch een zeer krachtige en onmisbare sfeer wordt neergezet.


Meest geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 10.


Schrijver: David Vlietstra

Illustrator: Yoko Heiligers

Jaar: 2024

Genre: fictie

Leeftijd: 10+

Uitgeverij: Gottmer

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page