Het warme en prachtige boek 'De kattenwandeling' valt met name op door de bijzondere, artistieke illustraties en de originele insteek. Een prentenboek en een leesboek in één waarbij tekst en beeld een perfect samenspel tonen. In twee delen wordt een warm verhaal verteld. Een verhaal over niet willen loslaten en tegelijkertijd een verhaal over los leren laten dat in woord en beeld krachtig wordt verteld.
In het eerste deel van het boek zie je een baasje en een kat een wandeling maken. Deze twee vrienden maken een wandeling die elke dag hetzelfde is; een wandeling die mooi in beeld is gebracht. Maar dan ziet de kat een andere kat. Dat is interessanter. Een keerpunt, want de kat wil niet meer mee met het baasje. De kat wil bij de andere kat blijven. Het baasje vindt dit moeilijk en heeft geen geduld. In de illustraties zien we dat de kat zelf ineens het meest gelukkige wezen op aarde lijkt. Ook al wacht het baasje nog zo lang, de kat komt niet. Dat het baasje het moeilijk heeft en heel lang moet wachten, zie je in de illustraties; de hangende schouders en alle seizoenen komen voorbij in die ene wandeling. Maar dan komt het baasje alleen thuis op een koude dag en wie ligt daar in de stoel? Juist, de kat. De liefde en warmte die de twee voor elkaar hebben spat van de bladzijden. De dag daarna gaan ze weer samen wandelen en het baasje is tot inkeer gekomen: de kat mag beslissen hoe ze gaan wandelen. De kat neemt duidelijk de leiding en brengt het baasje naar plekken waar het baasje liever niet wil zijn. Het wordt een bizar klein, maar groots avontuur. Het voelt alsof ze verdwalen, terwijl de kat duidelijk op een missie lijkt. Al gauw wordt namelijk duidelijk dat de kat het baasje met een goede reden naar een bijzondere plek brengt. Een plek vol verwondering, die bijzonder in beeld is gebracht door middel van een uitklappagina.
Dat de illustraties van groot belang zijn in dit verhaal mag duidelijk zijn. De mooie zachte en kunstzinnige illustraties bevatten meer dan je op het eerste oog ziet. De poëtische tekst is leidend, maar zonder de beelden, begrijp je de diepere laag of een deel van het verhaal vermoedelijk niet.
Adembenemend mooi hoe beeld en tekst in dit boek samen een verhaal vertellen met diepere betekenissen. Het is een warm verhaal over de liefde tussen huisdier en baas, over doorzetten en moed, maar nog meer een verhaal over loslaten, leren loslaten en een verhaal over samen zijn en alleen zijn.
Ideaal om voor te lezen aan kinderen vanaf een jaar of 5 en geschikt om zelf te lezen vanaf ongeveer 8 a 9 jaar.
Auteur: Sarah Lundberg
Vertaler: Edward van de Vendel
Jaar: 2024
Genre: prentenboek/ fictie
Leeftijd: 5+
Uitgeverij: TIPTOE Print