"De jongen die verdween in een game" is een moderne vertelling die jongeren zal aanspreken. En zeker niet alleen jongeren die geïnteresseerd zijn in technologie en games. Het boek biedt niet alleen een klein avontuur dat vanuit de ogen van de hoofdpersoon groot voelt, maar ook een dieper inzicht in de impact van de digitale wereld op ons echte leven. Een boeiend verhaal voor lezers vanaf een jaar of 10 die op zoek zijn naar een nieuw avontuur, in de echte wereld.
Het verhaal gaat over Jayden. Zijn ouders hebben al zijn game-spullen meegenomen uit zijn kamer, weg het huis uit. Dat vindt hij vreemd, want in het begin mocht hij alles en moedigden ze hem zelfs aan. Ineens sloeg dat om. Dus besluit hij weg te lopen. Claudia Jong laat door de chaotische gedachtegang die passend is bij zijn situatie prachtig zien dat dat nog niet zo makkelijk is. De weg naar buiten alleen al is een hele tocht. Je komt er dan ook snel achter dat Jayden niet zo vaak buiten komt. Buiten is alles bijzonder, zelfs schommelen gaat niet zoals je verwacht. Uiteindelijk komt hij bij de duinen aan en zoekt hij naar een bunker waar het vast warmer is. Maar dan komt hij vast te zitten in de bunker, maar eigenlijk zit hij voornamelijk vast in zichzelf, in zijn eigen gedachten. In de echte wereld die Jayden betreedt, leert hij uiteindelijk meer over zichzelf en zijn relaties in het echte leven. Mooi hoe hij reflecteert en hoe hij erachter komt wat gamen en in zijn geval een gameverslaving met je kan doen.
De schrijfstijl van Claudia Jong is toegankelijk en energiek, wat het boek zeer geschikt maakt voor kinderen vanaf een jaar of 10. De dialogen zijn erg vlot, door de korte zinnen en de schrijfwijze die perfect aansluit bij het perspectief van een kind. Hierdoor weet Claudia Jong de spanning die er af en toe is, goed op te bouwen. Niet alleen het gebruik van korte zinnen en toegankelijke taal is fijn, ook de relatief korte hoofdstukken zorgen ervoor dat de lezer steeds verder het verhaal in wordt gezogen. De vele illustraties maken de sfeer helemaal af. In blauw-rode tinten worden elementen uit het verhaal uitvergroot of verduidelijkt op een mooie manier. Dat doet Leen Huysmans op meerdere manieren. Ze weet op een speelse manier fantasie en realiteit prachtig te combineren, waarbij de echtheid, de puurheid van de beelden eruit springt. Haar beelden hebben een eigenzinnige, bijna dromerige kwaliteit die bijdraagt aan de sfeer van dit verhaal. Kijk bijvoorbeeld naar de illustratie van de duinen en de zee; de rood-witte lucht, de blauwe tinten van de zee en de natuur zijn magisch mooi. Maar ook de illustratie van de vos en Jayden, die is en realistisch en vol fantasie. Heel mooi hoe verhoudingen hier een rol spelen.
Een dynamisch verhaal dat kinderen vamaf een jaar of 10 zeker zal boeien.
Schrijver: Claudia Jong
Illustrator: Leen Huysmans
Jaar: 2024
Genre: fictie
Leeftijd: 10+
Uitgeverij: De Eenhoorn