top of page

De Gouden IJscoupe van Eveline Baar

Een origineel zomers avontuur met een vleugje mysterie. Mix een verdwenen opa, een eeuwenoud recept en het winnen van de Gouden IJscoupe en je hebt dit prachtboek. Ondanks dat je aanvoelt welke kant het verhaal op gaat, is de weg ernaartoe vindingrijk. Het verhaal boeit tot het eind en daar helpen de illustraties van Karin van der Vegt ook goed bij. Vooral de plattegronden van de steden die worden bezocht, zijn het noemen waard.


Je leest dit verhaal vanuit Vito, die opgroeit in de ijssalon waarbij direct al te merken is dat hij de nieuwe ijsbereider moet worden en zijn vader moet gaan opvolgen als hij ouder is. Iets wat hij niet wil. Hij wil liever een goede detective zijn, net als zijn filmheld Montalbano. Als zijn vader, midden in het hoogseizoen, een brief krijgt met de uitnodiging voor de jaarlijkse wedstrijd om De Gouden IJscoupe, weigert hij om mee te doen. De jubileumopdracht bestaat namelijk uit het maken van het oudste recept voor Italiaans ijs. Dat ziet de vader van Vito niet zitten, maar nonna, de oma van Vito, wil daar niks van weten. Ze tovert oude brieven van Vito's verdwenen opa tevoorschijn die de start betekenen van een mysterieuze reis naar Italië, die Vito met zijn vriendin Aiko en zijn oma gaat maken. Ren reis vol puzzels en mysteries. Ze gaan op zoek naar het oudste recept, waarbij het ene recept dat ze vinden in de ene stad, leidt naar het volgende oude recept in een andere stad in Italië. Zo reizen ze onder andere bekende af naar Venetië, Florence en Rome. Als uiteindelijk de zoektocht nog een vreemde, maar vindingrijke wending krijgt, wil je alleen nog maar meer weten hoe het afloopt. Misschien is het eind niet zo verrassend, maar de invulling is wel erg creatief bedacht. Daarbij is de zoektocht naar het recept ook een zoektocht naar wat Vito nou eigenlijk precies wil. Dat gaat mooi hand in hand.


Het verhaal leest vlot waarbij de illustraties een welkome afwisseling zijn. Het verhaal kent vele tijdsprongen, die nodig zijn om de aandacht bij de kern van het verhaal te houden. Soms vraagt dat wel om extra nauwkeurig lezen. Ook bevat het verhaal veel verwijzingen naar bekende namen, gebeurtenissen en plaatsen die een rol hebben gespeeld in de Italiaanse geschiedenis. Denk aan de invloedrijke familie de' Medici uit Florence, de geschiedenis van Sicilië en de vulkaanuitbarsting op Pompeï. Alles wel met mate om het eigenlijke verhaal niet in de weg te zitten en een mooie opstap om bijvoorbeeld in de Italiaanse geschiedenis te duiken.


Opvallend in het boek zijn de prachtig plattegronden van Karin van der Vegt. De plaatsen die de kinderen en oma aandoen zijn heel mooi afgebeeld waarbij de plekken die aan bod komen in de bijbehorende hoofdstukken goed zichtbaar zijn. Daarnaast vind je diverse andere kleinere tekeningen in het boek. Tekeningen die het verhaal net even meer sfeer en een beetje meer zomers maken. Achterin het boek staan nog tips voor meer informatie, die je zou kunnen gebruiken in de les of thuis om dieper te duiken in de geschiedenis van het Italiaanse ijs. Er is ook een podcast bij het boek! Heel fijn, want op die manier leren kinderen veel over de geschiedenis van ijs.


Zeker niet alleen leuk voor kinderen die van ijs of van Italië houden of daar op vakantie zijn geweest. Juist ook een boek voor kinderen die houden van puzzels en mysteries oplossen. Meest geschikt vanaf een jaar of 10.




Schrijver: Eveline Baar

Illustrator: Karin van der Vegt

Jaar: 2024

Genre: fictie

Leeftijd: 10+

Uitgeverij: Volt



Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page