Een heerlijk spannend boek dat je vanaf de eerste bladzijde medepersonage laat worden van het verhaal. De mix van verwijzingen naar deze tijd, het kleine beetje humor, de grootste gebeurtenissen, de sterke opbouw, de fijne schrijfstijl en de bijzondere illustraties maken dit een ontzettend sterk boek. En dat voor een kinderboekendebuut; erg knap.
Je leest het verhaal vanuit de dertienjarige Dahlia en het levende beeld, de waterspuwer Gargo. Al meteen vanaf de eerste bladzijde voel je de spanning in de lucht hangen, want Dahlia krijgt thuis zwarte dreigbrieven van Zwartwater BV, waarin staat dat ze hun huis uit moeten; hun huis wordt gesloopt. Ze houdt deze brieven bijzonder goed geheim voor haar ouders, mamoe en mama, en haar broertje Benja en besluit actie te ondernemen en dit probleem zelf op te lossen. Gelukkig bestaat er een callcenter van De Bellende Engel waar je met al je problemen terecht. Een magisch callcenter waar levende standbeelden een luisterend oor bieden voor kinderen. Dahlia vraagt hulp aan Gargo, de medewerker van het callcenter, maar hij mag alleen maar luisteren. Toch kan hij het niet laten en wil hij haar helpen. Maar uiteindelijk loopt alles helemaal anders, als meneer Zwartwater, de machtigste man van de stad, Gargo inschakelt als hulp. Gargo kiest de foute, verkeerde kant, want juist het bedrijf van Zwartwater wil het huis van Dahlia slopen. Maarten Zwartwater heeft namelijk met de hele stad snode plannen en niet alleen met huizen, maar ook met de kathedraal. Naarmate je verder leest, bouwt de spanning op en laat het verhaal je niet meer los. De gebeurtenissen worden heftiger, waarbij de verwijzingen naar de huidige tijd voelbaar zijn. Dahlia komt achter de slechte voornemens van Maarten Zwartwater en bedenkt een plan, samen met Aya, haar beste vriendin. Zal Dahlia hun huis kunnen redden en uiteindelijk ook de kathedraal? En welke rol speelt Gargo in het geheel?
De Bellende Engel is een duidelijke verwijzing naar het beeld 'De Bellende Engel' dat echt bestaat. Het staat in 's Hertogenbosch op de kathedraal de Sint-Jan. Nergens wordt de plaatsnaam genoemd, maar kinderen uit die buurt of kinderen die dit beeld kennen, weten direct in welke plaats het verhaal zich afspeelt.
Allerlei belangrijke thema's waar kinderen tegenaan kunnen lopen zijn sterk met elkaar verweven. Denk aan nepnieuws, te veel op de mobiel zitten (door ouders) en te weinig tijd voor kinderen hebben, veiligheid van persoonsgegevens en whizzkids die alles kunnen hacken en beïnvloeden op internet.
Voor de wat oudere lezers die het nieuws goed gevolgd hebben zijn de verwijzingen naar Rutte 'ik heb er geen actieve herinnering aan' en 'functie elders' hele leuke extraatjes.
De illustraties van Meike Lieve Bos zijn prachtig en uitermate passend bij het beeldende aspect van dit verhaal. Heel sfeervol en soms
Schrijver: Stephanie Biesheuvel
Illustrator: Meike Lieve Bos
Jaar: 2024
Genre: fictie
Leeftijd: 10+
Uitgeverij: Van Goor