top of page

De avonturen van dokter Dolittle van Tiny Fisscher en Martijn van der Linden

Tiny Fisscher laat met 'De avonturen van dokter Dolittle' weer zien dat ze erg bedreven is in het bewerken van klassieke verhalen. Eerdere bewerkingen van haar hand, zoals 'Alleen op de Wereld', 'Sinbad de Zeeman' en 'De kleine prins', waren al een succes en met dit boek is er weer een mooie en sterke bewerking van een oud verhaal uit 1920 bij.


Zodra je begint met lezen, weet Tiny Fisscher je het verhaal in te trekken. Haar fijne schrijfwijze en pakkende vertelwijze, maken het gehele verhaal tot een waar avontuur. Je voelt een verteller achter het verhaal zitten die de lezer aanspreekt, maar toch blijf je heel dicht in het verhaal zelf en dat is knap. Daarbij helpen de bijzonder aantrekkelijke en bijpassende illustraties van Martijn van der Linden, want die geven de sfeer die het verhaal uitstraalt, perfect weer. En het bijzondere van deze illustraties is dat ze heel typerend zijn door het kleurgebruik en de vele lijnen die terug te zien zijn in veel illustraties, een tikkeltje anders dan veel ander werk van Martijn van der Linden.


In 22 hoofdstukken lees je bizarre en leuke avonturen die dokter Dolittle beleeft. Een mensendokter die dieren leuker vindt dan mensen. Zijn huis en tuin barsten van de dieren en hoe meer dieren, hoe minder patiënten er komen in zijn praktijk. Zijn laatst overgebleven patiënt oppert dan dat hij dierendokter moet worden. Na wat wikken en wegen en na kostelijk overleg met zijn papegaai Polynesia, besluit hij eerst alle dierentalen te leren. Al gauw opent hij een dierendokterspraktijk en dat loopt storm, want doordat hij kan praten met de dieren, kan hij ze heel goed helpen. Totdat er een krokodil bij hem komt wonen en er daardoor niemand meer langs durft te komen. En dat levert problemen op, want op een eenvoudige, maar subtiele én mooie wijze wordt meerdere keren in het verhaal duidelijk dat je geld nodig hebt om te overleven. Dan blijkt er een apenziekte te zijn uitgebroken in Afrika en je voelt het al aankomen: dokter Dolittle moet komen helpen. Uiteindelijk gaat hij met zijn beste dierenvrienden Jep, Deb, Gub, Polynesia en Toe-Toe, Croq en Chie-Chie op reis naar Afrika en die reis is een heerlijk fijn avontuur dat je zelf verder moet lezen... Een avontuur met de nodige spanning, humor en verrassende gebeurtenissen.


Met veel vaart, een pakkende vertelstijl met soms grappige toevoegingen en heerlijke rijke taal is dit een perfect voorleesverhaal. Meest geschikt vanaf een jaar of 8, maar zeker ook al voor te lezen aan jongere kinderen.





Schrijver: Tiny Fisscher

Illustrator: Martijn van der Linden

Jaar: 2024

Genre: fictie/ voorleesbundel

Leeftijd: 8+/ 6+

Uitgeverij: Volt

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page