top of page

De allersnelste van Reina Ollivier & Karel Claes

Dit zevende deel in de serie 'Superbeesjes' is weer een prachtig vormgegeven en informatief boek. Deze serie is bij zowel jonge dierenliefhebbers als de wat oudere dierenliefhebbers favoriet, aangezien je deze boeken niet alleen kunt lezen, maar ook kunt bekijken. Er valt ontzettend veel te zien en te leren.


In 'De allersnelste' maak je kennis met diverse snelle dieren en dan niet per se de snelste dieren op de wereld, maar het allersnelste dier op het land, op de grond, in de lucht en in het water. Er wordt duidelijk onderscheid gemaakt tussen dieren. Zo vind je informatie over het allersnelste dier op aarde, de slechtvalk, en over het snelste dier van 1 à 2 cm groot, de zandloopkever. Maar ook vind je informatie over de Amerikaanse fregatvogel, een echte luchtpiraat en de speedboot van de oceaan, de Pacifische zeilvis. In het totaal maak je kennis met negen snelle dieren.


Doordat bij elk dier de opbouw nagenoeg hetzelfde is, is het boek erg handig om te gebruiken als naslagwerk of als heerlijk boek tussendoor om even kort wat feitjes te lezen over bepaalde dieren. Elk dier heeft vier bladzijden. Je leest eerst korte feitjes, zoals de grootte, voedsel, poten/vinnen/vleugels, snelheid (niet geheel onbelangrijk in een boek als dit!) en vijanden. Daarna lees je in iets meer tekst, die vlot leest, hoe het dier eruitziet en hoe het dier leeft. Bij deze stukken tekst, staan veel woorden dikgedrukt, zodat je de belangrijkste kenmerken er zo uit kan halen. Op de volgende twee bladzijden lees je in een verhaalvorm meer vanuit het dier zelf. Zeer boeiende informatie die te maken heeft met de snelheid van het dier.


De illustraties van Steffie Padmos zijn soms levensecht, zo gedetailleerd en duidelijk getekend. Toch zien de dieren er niet te echt of te spannend uit. Dit maakt het boek voor jongere kinderen heel toegankelijk, ook al staan sommige dieren er wat dreigend in. Zo kijkt de steenarend wel heel streng, precies zoals die in het echt zou kijken en heeft het jachtluipaard wel heel scherpe klauwen. Bij alle dieren staan zeer passende illustraties die de tekst verduidelijken.





Schrijver: Reina Ollivier & Karel Claes

Illustrator: Steffie Padmos

Jaar: 2024

Genre: non-fictie

Leeftijd: 5+

Uitgeverij: Clavis

Comentarios


bottom of page