top of page

Dan zoeken we toch andere ouders?! van Gerdien Nijland

'Dan zoeken we toch andere ouders?!' is een grappig en toegankelijk boek waarin twee kinderen lekker eigenwijs zijn en op zoek gaan naar nieuwe ouders, omdat ze voor hun gevoel niks mogen en altijd alles moeten doen wat hun ouders zeggen. Heel herkenbaar voor veel lezers, want welk kind denkt niet een keer 'ik mag ook niks!' Dat is precies wat de tweeling Luna en Mees denkt in dit boek. Als hun moeder dan voor de grap zegt: '..., als het jullie hier niet bevalt, zoeken jullie maar anders ouders,' gaan Luna en Mees dat ook daadwerkelijk doen. Hun zoektocht naar nieuwe ouders is vooral grappig en heerlijk vanuit het perspectief van een kind. Alle gebeurtenissen zouden echt gebeurd kunnen zijn, maar toch is het niet realistisch wat de twee kinderen meemaken. En juist dat maakt het een heel aantrekkelijk en vermakelijk boek.


Nadat Luna en Mees wat spullen hebben gepakt en zelfs hun bok Bruno en hun kameleon Sissi meenemen, sluipen ze het huis uit en gaan ze op zoek naar nieuwe ouders. Dat deze zoektocht redelijk impulsief is, komt al snel naar voren, want Mees vraagt als ze net weg zijn heel oprecht: 'hoe moeten we nou nieuwe ouders vinden?' Samen zijn ze creatiever dan gedacht. Ze komen per toeval steeds op de meest uiteenlopende plekken terecht en ontmoeten meerdere potentiële nieuwe ouders. Ze ontmoeten de nuchtere Bert, een zwerver, en slapen een dagje bij hem in een daklozenopvang. Als deze man, maar vooral zijn leefstijl, toch niet helemaal is wat ze zoeken, gaan ze verder op zoek, maar waar vind je nieuwe ouders? Wat wil het toeval...een nieuwe ouder, oma Miep, biedt zich aan. Maar ook een streng bejaardentehuis blijkt niks voor hen. Uiteindelijk proberen ze het nog in het circus, maar of dat goed komt?


Doordat de kinderen steeds hele gekke dingen meemaken, voelt het boek als een echt avontuur. Want zeg nou zelf, twee eigenwijze kinderen die drie dagen en twee nachten weg zijn en de veel gekke en grappige dingen beleven dat is alleen maar heel vermakelijk. Er staan meerdere illustraties van Sam Loman in het boek van de tweeling, waardoor het lezen een net iets leukere ervaring wordt. De taal is relatief eenvoudig en passend bij wat kinderen weten vanaf een jaar of 8.


Een heel toegankelijk, vrolijk boek vol grappige verrassingen.




Schrijver: Gerdien Nijland

Illustrator: Sam Loman

Jaar: 2024

Genre: fictie

Leeftijd: 8+

Uitgeverij: Columbus/ Jongbloed



Comments


bottom of page