De 'BAM! Ik leesboeken' zijn nog niet zo heel lang op de markt er er zijn ook nog niet zo veel. Deze handzame boeken (zeker geen 'boekjes' want dan doe je deze boeken geen eer aan) zijn bestemd voor kinderen vanaf een jaar of 6. Het zijn zeer aan te bevelen boeken voor jonge kinderen die net kunnen lezen en die vooral meer willen leren over wat er om hen heen gebeurt; fijne leesboeken die veel tekst en illustraties bevatten die heel informatief zijn en zorgen voor kennisopbouw. Kinderen leren op zeer aantrekkelijke wijze meer over een bepaald onderwerp, door de vele rijke taal. Er komen veel woorden in voor die kinderen zeker nog niet allemaal kennen, maar die wel heel duidelijk worden uitgelegd op een toegankelijke, speelse manier. Het leuke is dat de thema's in deze boeken heel divers zijn, van dieren, gamen tot vulkanen. De vormgeving is vergelijkbaar in alle boeken (veel beeld en veel rijke taal), maar toch hebben de boeken allemaal een echt eigen stijl. Het zijn overzichtelijke boeken doordat er veel wordt afgewisseld met illustraties en tekst. Daarnaast zijn moeilijke woorden fonetisch weergegeven (tussen haakjes achter het woord) waardoor kinderen het heel makkelijk kunnen lezen.
Spinnen zijn niet eng van Lotje van der Bie en Nicole van Dooren
Dit boek bevat heel veel informatie over spinnen. Met veel humor en duidelijke, rijke taal wordt heel veel uitleg gegeven over het leven en het nut van spinnen. Grote kans dat kinderen na het lezen van dit boek spinnen niet meer zo eng vinden maar juist nuttig gaan vinden. Wel heel goed dat er ook aan bod komt dat sommige spinnen wel gewoon gevaarlijk kunnen zijn, zoals een vogelspin. Daarnaast wordt er geen oordeel gegeven over het houden van spinnen als huisdier; je kunt namelijk een vogelspin wel als huisdier hebben, maar dan moet je wel heel goed opletten. En die tips staan wel in het boek met daarbij de vraag: zou jij durven? In het hele boek wordt de lezer vaak aangesproken met vragen als: Hou jij van een vies huis? Zou spin ook een spinnen? Extra leuk is de toevoeging over het woordje 'spinnen'. Er wordt dieper ingegaan op alle verschillende betekenissen van het woordje 'spinnen'. Denk aan een bal die kan spinnen of aan mensen die spinnen in de sportschool.
De illustraties zijn heel vrolijk en speels, vooral het spinnetje met het parapluutje op de kop, dat hangt aan een draadje is prachtig vormgegeven; heel lief, waardoor je spinnen misschien niet meer eng vindt... Natuurlijk staan er niet alleen maar schattige spinnen in dit boek. Sommige spinnen zien er wel zeker wat spannender uit, dat zie je bijvoorbeeld op de bladzijde met de soorten spinnen die in het boek worden uitgelegd. Zonder de illustraties zou dit boek heel wat saaier zijn. De vormgeving is extra sterk door de verschillende kleuren op de bladzijden.
Hee, krokodil van Joukje Akveld en Yoko Heiligers
In dit boek lees je van alles over krokodillen. De originele, soms grappige, insteek van dit boek zit 'm in het feit dat je nieuwe dingen leert over de krokodil door het gesprek dat Moes (Moussa) en Soof (Sofie) met elkaar voeren én met krok de krokodil (die niks zegt). Deze twee kinderen maken een werkstuk over de krokodil en gaan op onderzoek uit om dingen te vinden over de krokodil. Ze gaan naar de dierentuin en hopen daar meer informatie te vinden en stellen Krok de krokodil allemaal vragen, alleen vertelt hij hen niks. Wat volgt is een overzicht van de informatie die Moes en Soof hebben gevonden op internet. Daar hebben ze bijvoorbeeld al gevonden dat hij familie is van de hagedis. Daarnaast ontdekken ze dat dat de krokodil een reptiel is, delen ze informatie over waar ze leven, in welk land en in welke rivieren ze leven. Het grappige is dat het boek eindigt waar het begon en dat blijkt dat Moes en Soof niks aan Krok hebben gehad. Maar als je het boek uit hebt, heb je precies die informatie gelezen die je (vermoedelijk) zou willen weten.
Er wordt veel gespeeld met tekst en beeld. De tekst staat verspreid over de bladzijde en de illustraties zijn of groot of klein in allerlei diverse verschillende kleuren (voornamelijk geel, rood en groen) maar wel zo dat het best echt lijkt. Niet helemaal echt natuurlijk, maar zeker realistisch weer gegeven.
Val niet in de vulkaan van Marc ter Horst en Tom Schoonooghe
Dit boek start meteen heel sterk doordat je als lezer wordt aangesproken en mee gaat op reis het boek in. Je gaat op avontuur naar vulkanen, waarna je heel veel leert op verschillende bladzijden. Je leert steeds wat meer over vulkanen. Je kunt zien in het boek dat Marc ter Horst ervaren is in het schrijven van informatieve boeken. De wijze van schrijven is heel prettig en heel erg fijn weergegeven in kleine stukjes tekst, waarbij je ook af en toe dus wordt aangesproken. Je leert meer over lava, over stille vulkanen over de vorm van vulkanen en je leert ook dat er vulkanen zijn die uit kunnen barsten, maar je leert óók dat er mensen zijn die wonen bij vulkanen.
Extra leuk is de tekst die is vormgegeven in de vorm van een vulkaan. De vooral kleinere en soms grappige illustraties maken het een aantrekkelijk geheel omdat er een goed samenspel is met de tekst. Kortom een heel gevarieerd boek met heel veel informatie in hele mooie rijke taal.