top of page

August van Jacques & Lise

'August' is een nieuw kunstzinnig prentenboek van het al meer dan eens bekroonde illustrator duo uit België, Jacques en Lise. Je zou hun naam wellicht kunnen kennen van eerdere boeken als 'Viktor', 'Duif' of 'Pia'.


In 'August' draait het verhaal, net als in eerdere boeken van dit duo, om één titelpersonage en dit keer draait het om August, niet geheel verrassend gezien de titel. August wil graag weg van de drukte, wordt door een helikopter midden in het bos gedropt (met een hele voorraad eten) en gaat wonen in een huis op hoge palen in een bos. Op de eerste spread zien we het wat eenvoudige, zachtaardige bos en de groet die August op dag 1 brengt aan het bos. Daarna ontmoet je August. Als hij in beeld komt, voel je het contrast tussen de robuuste August en het rustige en zachtaardige bos en dat maakt het boek sterk. De dagen verstrijken, wat we zien aan bijvoorbeeld 'dag 12' en 'dag 6448'. Dagen waarop August het bos in de gaten houdt, waardoor de indruk gewekt wordt dat het misschien wel gaat om een boswachter. Maar dat het alleen maar rustig en vredig is in het bos, blijkt niet helemaal waar. Op 'dag 278' breekt er brand uit en trommelt August hulptroepen op. Maar dan gebeurt er op 'dag 6448' iets anders en vooral iets verdrietigs met het bos, wat August zelf moet oplossen. Prachtig daarbij is dat hij een oplossing bedenkt die het bos uiteindelijk helemaal weer kan herstellen en de verwijzing daarbij dat het bos eigenlijk door de actie van August zichzelf kan redden. Maar dat de natuur tijd nodig heeft, dát wordt wel goed duidelijk. Dat laat zien dat zelfs als je de natuur een klein handje helpt en er goed voor zorgt, je bijdraagt aan een prachtige wereld om je heen. Mens en natuur kunnen elkaar dus ook helpen; die boodschap is in dit boek erg mooi vormgegeven.


De dynamiek in de illustraties is prachtig, net zoals de beeldspraak die je ziet in de illustraties. Je ziet bijvoorbeeld op een bladzijde de verrekijker van August vallen met daarbij de woorden 'De wereld glipt uit mijn handen'. En bij 'dag 6462' staat 'Er zat pit in onze aanval, maar lang hou ik het niet meer vol zo met een lege maag', waarbij je een pit uit een appel langzaam ziet volgroeien tot een boompje. Zulke krachtige taal in korte zinnen, waarbij illustraties en beeld elkaar aanvullen, is een knap staaltje kunst. Vooral omdat alle tekst en illustraties perfect in samenhang zijn. En dan is er nog niks gezegd over het bijzondere formaat boek en de overwegend groen, bruin en gele kleuren die gebruikt zijn. Daar lijkt goed over nagedacht, want het werkt.


Zeer geschikt prentenboek om juist ook voor te lezen aan oudere kinderen vanwege de diepere lagen en de beeldspraak. Dit is echter niet alleen een boek om voor te lezen, juist ook een boek om over door te praten en om mee aan de slag te gaan, want daar leent het boek zich goed voor. Je kunt spelen met taal, met beeldspraak en met kleur- en vormcontrasten.





Auteurs: Jacques & Lise

Jaar: 2024

Genre: prentenboek

Leeftijd: 6+

Uitgeverij: Pelckmans

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page